Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Είναι αλήθεια ότι μετά από κάθε πανσέληνο βρέχει;

Η λαϊκή παράδοση λέει ότι "μετά την πανσέληνο, ανοίγουν οι ουρανοί", δηλαδή έρχονται βροχές, συνδέοντας άμεσα τα καιρικά φαινόμενα με το Φεγγάρι.

Η άποψη αυτή ερευνήθηκε για πρώτη φορά επιστημονικά τη δεκαετία του ΄60 και τα συμπεράσματα ήταν πως, αν και τα μετεωρολογικά στοιχεία δεν ήταν ασφαλή, πράγματι είχε παρατηρηθεί κορύφωση των βροχοπτώσεων τις μέρες μετά από τις πανσελήνους κάθε μήνα!

Στοιχεία ενός αιώνα, επιβεβαιώνουν την λαϊκή σοφία!


Σήμερα, η επιστήμη ξαναερευνά το θέμα και αυτή τη φορά επιβεβαιώνει πανυγηρικά τη λαϊκή σοφία! Σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα, από το πανεπιστήμιο της Αριζόνα και το Εθνικό Κέντρο Κλιματικών Δεδομένων των ΗΠΑ, μετά την πανσέληνο και πριν το πρώτο τέταρτο της νέας Σελήνης παρατηρούνται όντως αυξημένες βροχοπτώσεις!

Αξιοποιώντας για πρώτη φορά στοιχεία που καλύπτουν το χρονικό διάστημα από το 1900 έως σήμερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στις φάσεις στις Σελήνης και στην ποσότητα των νερών που κυλάνε στα ρυάκια, τους χειμάρρους κλπ. Όπως ανακάλυψαν, υπάρχει μια μικρή αύξηση στη ροή των επιφανειακών υδάτων ανάμεσα στην πανσέληνο και στο πρώτο τέταρτο της νέας Σελήνης.

Σε δεύτερο στάδιο οι ερευνητές υπό τον δρ Ράνταλ Σερβένι, μελέτησαν στοιχεία βροχοπτώσεων, τα οποία φτάνουν μέχρι το 1895, από τουλάχιστον 1.200 αμερικανικούς μετεωρολογικούς σταθμούς. Αυτά τους έδειξαν ότι όντως υπάρχει σχέση ανάμεσα στις αέναες φάσεις του φεγγαριού και στις περιοδικές μεταβολές των βροχοπτώσεων.

Πώς επηρεάζει το φεγγάρι τις βροχοπτώσεις!

Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα, δεν είναι βέβαιοι μέσω ποιού μηχανισμού το φεγγάρι επηρεάζει τις βροχές, ενώ επισημαίνουν ότι η επίδραση αυτή δεν φαίνεται να είναι μεγάλη αφού εκτιμούν ότι εξηγεί μόνο το 1-2% των μεταβολών στις βροχοπτώσεις.

Η πιθανότερη γι αυτούς εξήγηση είναι ότι το φεγγάρι στη φάση της πανσελήνου αυξάνει την πίεση που ασκεί στο ατμοσφαιρικό σύστημα της Γης, δημιουργώντας αμέσως μετά συνθήκες ευνοϊκές για βροχοπτώσεις και καταιγίδες.

Πηγή: pyles.tv