Ένα πολύ έξυπνο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, με τίτλο «Φυσικές διεργασίες στον πλανήτη μας - Ελάτε να γνωρίσουμε τους σεισμούς», υλοποιεί εδώ και λίγες μέρες το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, στο Σίγρι.
Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε στα πλαίσια της εκπαιδευτικής δράσης του οργανισμού, με στόχο να ενημερώσει τους μαθητές για τον τρόπο που καταγράφονται οι σεισμοί από το σεισμολογικό σταθμό Σιγρίου και να τους δώσει την ευκαιρία της παρακολούθησης της ενεργού σεισμικότητας στην Ελλάδα σε πραγματικό χρόνο μέσω του Εθνικού τηλεμετρικού δικτύου.
Μέρος του προγράμματος, είναι και η επίσκεψη και γνωριμία με ένα σεισμικό ρήγμα, όπως και η προσομοίωση ενός πραγματικού σεισμού.
Αυτό σημαίνει πως, όσοι συμμετέχουν στο πρόγραμμα, θα εκπαιδευτούν για τον τρόπο που πρέπει να αντιδρούν σε περιπτώσεις σεισμού, όπως και το να ενημερωθούν για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από αυτούς.
Αξίζει να σημειωθεί, πως η προσομοίωση της σεισμικής κίνησης, γίνονται με μηχανισμό που ελέγχεται από ηλεκτρονικό υπολογιστή, ο οποίος συνδέεται με ειδική βάση δεδομένων που περιλαμβάνει τα στοιχεία χαρακτηριστικών σεισμικών δονήσεων.
Μερικοί πραγματικοί σεισμοί που χρησιμοποιήθηκαν για την εξομοίωση, είναι ο σεισμός της Κοζάνης το 1995 με μέγεθος 6,6 Ρίχτερ, ο σεισμός του Κόμπε στην Ιαπωνία το 1995 με μέγεθος 6,8 Ρίχτερ, ο σεισμός στο Chi - Chi της Ταιβάν το Σεπτέμβριο του 1999 με μέγεθος 7,3 Ρίχτερ.
Ο σεισμός λαμβάνει χώρα σε μια σχολική τάξη, με τους μαθητές να πρέπει να εφαρμόζουν τα μέτρα προστασίας, τόσο κατά τη διάρκεια του σεισμού, όσο και μετά από αυτόν.
newsbomb.gr