Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011

Λύθηκε το μυστήριο της φαλάκρας


ΛΟΝΔΙΝΟ Μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας στους απανταχού φαλακρούς στέλνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας στις ΗΠΑ, επικεφαλής των οποίων ήταν μάλιστα ένας έλληνας επιστήμονας, ο δρ Γ. Κωτσαρέλης, καθώς ανακάλυψαν την αιτία πίσω από την αραίωση του τριχωτού της κεφαλής.

Οπως αναφέρουν οι ερευνητές στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Clinical Ιnvestigation», η εμφάνιση φαλάκρας οφείλεται σε μια δυσλειτουργία των βλαστικών κυττάρων που οδηγεί σε «γέννηση» νέων τριχών. Αυτό το «κατασκευαστικό ελάττωμα» προκαλεί τη δημιουργία νέων τριχών οι οποίες είναι τόσο μικρές ώστε να είναι αόρατες με γυμνό μάτι. Ετσι το τελικό οπτικό αποτέλεσμα είναι εκείνο του... άδειου κεφαλιού ή ενός τριχωτού που εμφανίζει σημαντική αραίωση.....


Πίσω από το «κατασκευαστικό λάθος» κρύβονται τα βλαστικά κύτταρα τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη νέων τριχών, σημειώνουν οι ερευνητές και προσθέτουν ότι εκτιμούν πως η αποκατάσταση της φυσιολογικής λειτουργίας αυτών των κυττάρων θα οδηγήσει σε οριστική θεραπεία της φαλάκρας. Απώτερος στόχος των ειδικών είναι η ανάπτυξη μιας αλοιφής η οποία θα εφαρμόζεται στο κρανίο και θα βοηθά τα βλαστικά κύτταρα να δίνουν γέννηση σε τρίχες με φυσιολογικό μήκος.

Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους μελετώντας άνδρες που υποβάλλονταν σε μεταμόσχευση μαλλιών. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες συνέκριναν τους θύλακες των τριχών σε δείγματα δέρματος του τριχωτού που ήταν «φαλακρά» και σε δείγματα που προέρχονταν από περιοχές του κρανίου που είχαν τρίχες.

Παρατήρησαν ότι αν και οι «φαλακρές» περιοχές εμφάνιζαν τον ίδιο αριθμό βλαστικών κυττάρων που «γεννούν» τρίχες με τις υπόλοιπες περιοχές του τριχωτού είχαν μικρότερο αριθμό πιο ώριμων κυττάρων (ονομάζονται προγονικά κύτταρα). Αυτό σημαίνει ότι οι θύλακοι των τριχών στις... φαλακρές περιοχές δεν εξαφανίζονται αλλά συρρικνώνονται με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται μικροσκοπικές τρίχες σε σύγκριση με τις φυσιολογικές.

Οπως ανέφερε ο έλληνας επικεφαλής της μελέτης δρ Γ. Κωτσαρέλης σχετικά με τα αποτελέσματα της έρευνας της ομάδας του «τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι στα φαλακρά άτομα υπάρχει πρόβλημα στην ενεργοποίηση των βλαστικών κυττάρων τα οποία πρέπει να μετατραπούν σε προγονικά κύτταρα και να δώσουν γέννηση σε φυσιολογικές τρίχες. Ωστόσο το γεγονός ότι υπάρχει φυσιολογικός αριθμός βλαστικών κυττάρων σε όσους έχουν φαλάκρα μας δίνει ελπίδα για επανενεργοποίηση αυτών των βλαστικών κυττάρων και τελικώς για τη θεραπεία της φαλάκρας».

tovima.gr