– «Βλεπει» πισω απο τις γωνιες!
Μια επαναστατική φωτογραφική μηχανή που φωτογραφίζει ακόμα και πίσω από γωνίες, έρχεται να «ταράξει» τα νερά στο χώρο της φωτογραφίας.
Η κάμερα, που δημιούργησαν Αμερικανοί ερευνητές του πανεπιστημίου ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology), χρησιμοποιεί πολύ βραχείς και υψηλής έντασης παλμούς λέιζερ, για να φωτίσει μια σκηνή.
Η συσκευή αυτή μπορεί να δημιουργεί μια εικόνα, που περιλαμβάνει ακόμα και αντικείμενα κρυμμένα πίσω από μια γωνία, αλλά και έξω από το οπτικό πεδίο του φωτογράφου, συλλέγοντας τις ανεπαίσθητες ποσότητες του φωτός λέιζερ που αντανακλώνται από ένα τοπίο ή κάποια άλλη σκηνή.
Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες του εργαστηρίου Media Lab του ΜΙΤ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ραμές Ρασκάρ, πιστεύουν ότι η νέα μηχανή μπορεί να αξιοποιηθεί μελλοντικά σεαποστολές έρευνας και διάσωσης, στη ρομποτική όραση και στην ιατρική ενδοσκόπηση.
«Είναι σαν να έχεις όραση με ακτίνες Χ, χωρίς τις ακτίνες Χ», δήλωσε ο Ρασκάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι όταν ξεκίνησε τη σχετική έρευνα πριν από τρία χρόνια, το σημερινό επίτευγμά του ήταν σχεδόν αδύνατο να πραγματοποιηθεί κατά τους άλλους επιστήμονες.
Πηγή φωτός της φωτογραφικής μηχανής είναι ένα λέιζερ που εκπέμπει παλμούς με συχνότητα 1 femtosecond, δηλαδή ένα εκατομμυριοστό του νανο-δευτερολέπτου ή αλλιώς 0,000000000000001 δευτερόλεπτα. Τέτοια λέιζερ χρησιμοποιούνται, συνήθως, από χημικούς για την απεικόνιση χημικών αντιδράσεων σε ατομικό ή μοριακό επίπεδο.
Ακόμη, το λέιζερ αυτό εκπέμπει παλμούς φωτός στη σκηνή που πρόκειται να φωτογραφηθεί και έτσι, τα σωματίδια φωτός διασκορπίζονται και αντανακλώνται από όλες τις επιφάνειες, ενώ ακόμα κι αν υπάρχει κάποια γωνία, λίγα σωματίδια πάλι θα αντανακλαστούν, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα κι αν ένας άνθρωπος κρύβεται πίσω από μια γωνία, ο αισθητήρας της κάμερας, που «συλλαμβάνει» το αντανακλώμενο φως, θα μπορέσει να τον εντοπίσει.
Η κάμερα χρησιμοποιεί ακόμη πολύπλοκους αλγόριθμους, παρόμοιους με αυτούς στις ιατρικές τομογραφίες, για να κατασκευάσει ένα πιθανό τρισδιάστατο μοντέλο της γύρω περιοχής, συμπεριλαμβανομένων των κρυμμένων αντικειμένων και προσώπων πίσω από μια γωνία.
Προς το παρόν πάντως, η νέα τεχνική είναι εφικτή μόνο σε ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες και μπορεί να μην είναι αποτελεσματική, αν η προς φωτογράφηση σκηνή είναι πολύπλοκη.
Ο καθηγητής Σρι Ναγιάρ του πανεπιστημίου Κολούμπια, ειδικός στην υπολογιστική όραση, καλωσόρισε τη νέα ανακάλυψη. Εμφανίστηκε, όμως, επιφυλακτικός ως προς το κατά πόσο είναι δυνατό να δημιουργηθεί μια φωτογραφική μηχανή που, σε πραγματικές συνθήκες, θα μπορεί να φωτογραφήσει με ακρίβεια πίσω από γωνίες μια ολόκληρη σκηνή.
«Φαίνεται πως (η ομάδα του Ρασκάρ) απέχουν πολύ ακόμα από το φωτογραφίζουν κανονικές σκηνές», υπογράμμισε ο Σρι Ναγιάρ.
«Επειδή η κάμερα αξιοποιεί πολύ μικρές ποσότητες φωτός για να κάνει στη συνέχεια τους αλγοριθμικούς υπολογισμούς της, έχει να «επιλέξει» ανάμεσα σε μια ποικιλία πιθανών λύσεων για να απεικονίσει, πράγμα που στην πράξη μπορεί να σημαίνει λανθασμένη φωτογράφηση. Παρόλα αυτά, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον πρώτο βήμα», κατέληξε.
tnsite.blogspot.com