Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Λύθηκε το μυστήριο με το “περίεργο” αντικείμενο


Το αντικείμενο που βλέπετε στην φωτογραφία τρέχει στο διάστημα με ταχύτητα 17.700 χλμ/ώρα και εντοπίστηκε από το γιγάντιο τηλεσκόπιο Χάμπλ χάρη στην κάμερα ευρέως πεδίου.
Ονομάζεται P/2010 A2, και την προηγούμενη εβδομάδα περιστρεφόταν σε απόσταση περίπου 90 εκατομμυρίων μιλιών (144 εκατομμύρια χιλιομέτρων) από τη Γη, στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ Άρη και Δία.
"Είναι πιθανότατα το αποτέλεσμα της πρόσφατης σύγκρουσης μεταξύ δύο αστεροειδών. Αν είναι έτσι, αυτή θα είναι η πρώτη περίπτωση που ...
βλέπουμε μία διάσπαση αστεροειδούς να συμβαίνει", δήλωσε ο Ντέιβιντ Τζούιτ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Το αντικείμενο μοιάζει με κομήτη, αλλά "τον πυρήνα του ακολουθεί μια ουρά με πολύ περίεργη εμφάνιση, που ποτέ δεν έχουμε δει στο παρελθόν", πρόσθεσε ο Τζούιτ στο πρακτορείο Reuters.
Συνδέεται τελικά με τους δεινόσαυρους;
Αν η θεωρία της σύγκρουσης αποδειχθεί πραγματική, τότε βρισκόμαστε μπροστά στα απομεινάρια ενός αστεροειδούς που πρώτη φορά βλέπει το ανθρώπινο είδος! Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το A2 P/2010 είναι το ίδιο σύμπλεγμα βράχων που έπεσε στη γη πριν από 65 εκατομμύρια χρόνια και αφάνισε τους δεινόσαυρους!
Οι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν πως η τροχιά του συνδέεται με μια ομάδα αστεροειδών που αποκαλείται "Flora family", η οποία δημιούργησε τους αστεροειδείς που σκότωσαν τους δεινόσαυρους στη γη.
"Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο", λένε οι επιστήμονες.

Ο αστρονόμος του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια Ντειβιντ Τζούιτ δήλωσε πως "η ινώδης εμφάνιση του αστεροειδούς διαφέρει από οτιδήποτε έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε εικόνες συνηθισμένων κομητών από το τηλεσκόπιο Χαμπλ". Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι ίνες αυτές αποτελούνται από σκόνη και χαλίκια που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα ισχυρής σύγκρουσης με ταχύτητα 15000 χλμ ανά ώρα.
Αν ο ισχυρισμός αυτός είναι σωστός τότε αυτό σημαίνει πως έχει προηγηθεί μια σύγκρουση αστεροειδών η οποία προκάλεσε πλήθος από συντρίμμια. Τα τελευταία σχηματίζουν μια ουρά στο σημείο της πρόσκρουσης εξαιτίας της πίεσης του ήλιου. Πάντως οι επιστήμονες συνεχίζουν τις έρευνες και θα επανέλθουν με πιο συγκεκριμένα στοιχεία και ανακοινώσεις.
newsbomb