Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Βρετανία Εξέταση ούρων προειδοποιεί για τον καρκίνο του προστάτη


Μια απλή εξέταση που μετρά τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης στα ούρα θα μπορούσε να αντικαταστήσει το σημερινό τεστ PSA για την εκτίμηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου στον προστάτη.

Σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική επιθεώρηση PLoS One, τα επίπεδα της πρωτεΐνης MSMB μειώνονται σημαντικά στα άτομα υψηλού κινδύνου, καθώς και σε όσους έχουν επιθετικό καρκίνο του προστάτη. ..


«Η πρωτεΐνη είναι εύκολο να ανιχνευθεί επειδή εντοπίζεται στα ούρα. Μπορεί δυνητικά να αξιοποιηθεί σε ένα απλό τεστ για την αναγνώριση των ανδρών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο» δήλωσε στο Reuters ο Χέιλι Ουίτακερ του ερευνητικού ινστιτούτου Cancer Research UK, επικεφαλής της μελέτης.

Ο ερευνητής εκτίμησε ότι η εξέταση ούρων θα μπορούσε να αρχίσει να χρησιμοποιείται σε περίπου μια πενταετία.

Σήμερα, οι προληπτικές εξετάσεις για τον καρκίνο του προστάτη μετρούν το λεγόμενο ειδικό προστατικό αντιγόνο, ή PSA. Το πρόβλημα με την εξέταση είναι ότι δίνει πολλά ψευδή αποτελέσματα, με αποτέλεσμα πολλοί άνδρες να υποβάλλονται σε θεραπεία χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Η MSMB θα ήταν πιο αξιόπιστος βιολογικός δείκτης, εκτιμούν οι ερευνητές. Η πρωτεΐνη παράγεται στα υγιή κύτταρα του προστάτη και ρυθμίζει τον προγραμματισμένο θάνατο των κυττάρων του αδένα.

Η μελέτη βασίστηκε σε σύγκριση ιστών και δειγμάτων ούρων 350 ανδρών με και χωρίς την ασθένεια.

tovima.gr