Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Καταρρέει ο κύκλος του νερού στον πλανήτη


Μειώνεται η εξάτμιση του νερού στην ατμόσφαιρα σε σχέση με πριν δώδεκα χρόνια, όταν έφτασε στα ανώτατα επίπεδα, γεγονός που υποδεικνύει ότι ο κύκλος του νερού στον πλανήτη έχει φτάσει στα όριά του, σύμφωνα με την αμερικανική επιθεώρηση Nature.
Σύμφωνα με έρευνες του Ινστιτούτου Βιογεωχημίας Μαξ Πλανκ στην Ιένα της Γερμανίας τα επίπεδα της ποσότητας των υδρατμών που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα αυξάνονταν μέχρι το 1998 και στη συνέχεια κατέγραψαν καθοδική πορεία....

Σε ορισμένες περιοχές, η άνοδος της θερμοκρασίας τράβηξε όλο το νερό από το έδαφος και οι βροχές το επέστρεψαν αλλού, αφήνοντας ορισμένες περιοχές, όπως η Αυστραλία, εντελώς ξερές, σύμφωνα με τον καθηγητή Στέφεν Ράνινγκ του πανεπιστημίου της Μοντάνα, στις ΗΠΑ.
Ο ίδιος εξηγεί ότι καθώς η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας έχει ανέβει, η ατμόσφαιρα μπορεί να κατακρατήσει περισσότερο νερό, παγιδεύοντάς το. Η εξέλιξη αυτή αφήνει λιγότερο νερό στο έδαφος, για τη διατήρηση του κύκλου ύδατος. “Υπάρχει ζήτηση, αλλά δεν υπάρχει προσφορά”, λέει ο Ράνινγκ.
Μετρήσεις μέσω δορυφόρων δείχνουν ότι η υποχώρηση της υγρασίας στον πλανήτη εμφανίζεται ισχυρότερη στο νότιο ημισφαίριο, ιδιαίτερα στη Νότια Αμερική και την Αυστραλία. «Σε όλον τον πλανήτη, βλέπουμε ισχυρότερες και μεγαλύτερης διάρκειας ξηρασίες», προσθέτει ο Αμερικανός επιστήμονας.
Σαν πιθανή εξήγηση εμφανίζονται η άνοδος της θερμοκρασίας και η ρύπανση που εμποδίζει την ηλιακή ενέργεια.
enet.gr