Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Τα ποντίκια κλείνουν 28 χρόνια στην αγορά!



Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στο προσφιλές τρωκτικό των υπολογιστών μας – το ποντίκι – και την 28ετή ιστορία του από όταν εμφανίστηκε έως τώρα που μάλλον θα εκλείψει. Συγκεκριμένα αναφερόμαστε στα ποντίκια της Apple αφού...αυτή ήταν η εταιρία που τα εισήγαγε στην αγορά. Για να είμαστε βέβαια, δίκαιοι με την ιστορία, το ποντίκι μαζί με το γραφικό περιβάλλον λειτουργικού συστήματος πρωτοεφευρέθηκε στα εργαστήρια της Xerox η οποία πούλησε τα πνευματικά δικαιώματα της εφεύρεσης στην Apple καθώς δεν αξιολόγησε σωστά αυτό που είχε κατασκευάσει.

O σχεδιασμός των προϊόντων της Apple βασιζόταν πάντα στη καινοτομία, την έμπνευση και τη φαντασία και το ποντίκι δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Σας τα παρουσιάζουμε λοιπόν παρακάτω ένα-ένα από το πρώτο το 1983 μέχρι το τελευταίο....

Lisa mouse (1983):



Το ποντίκι του υπολογιστή Lisa (που πήρε το όνομά του από το πρώτο παιδί του Steve Jobs), δεν έμοιαζε και τόσο με το σημερινό. Είχε ένα μόνο κουμπί και η μπίλια του ήταν μεταλλική. Η Apple είχε απευθυνθεί στην εταιρία Hovey-Kelley για την κατασκευή του.

Μacintosh mouse (1984):



Ένα χρόνο αργότερα η Apple κυκλοφόρησε το επόμενο μοντέλο όπου η κυριότερη διαφορά ήταν ότι η μπίλια ήταν πλέον από λάστιχο όπως και τα σημερινά ποντίκια (όσα δεν είναι οπτικά).

Desktop Bus mouse II (1993):



Από το Μacintosh mouse έως το Bus mouse τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν έμοιαζαν κυρίως στο πρώτο διατηρώντας το τετραγωνο-ειδές σχήμα του. Το 1993 το ποντίκι της Apple έμοιζε πιο πολύ με τα σημερινά, ακόμα βέβαια είχε μόνο ένα κουμπί.

USB mouse (1998):



Το 1998 η Apple κυκλοφόρησε ένα ποντίκι που συχνά το συναντάμε σε λίστες με τα χειρότερα προϊόντα που κυκλοφόρησε η εταιρία. Θεωρήθηκε πολύ κακό εργονομικά και λόγω του κυκλικού σχήματος, οι χρήστες έχαναν τον προσανατολισμό του και αναγκάζονταν να τραβούν το βλέμμα τους από την οθόνη για να το διορθώσουν. Το πρόβλημα ήταν τόσο μεγάλο που η Apple κυκλοφόρησε το iCatch ένα πρόσθετο πλαστικό που του έδινε ένα πιο κλασσικό σχήμα. Η σημαντικότερη αλλαγή ήταν ότι πλέον η σύνδεση γινόταν με USB και όχι με σειριακή θύρα όπως τα προηγούμενα. Και αυτό το ποντίκι εξακολουθούσε να έχει ένα κουμπί.

Pro mouse (2000):



Το Pro mouse της Apple ήταν αρκετά καινοτόμο σε σχέση με τα προηγούμενα. Το νέο ποντίκι ήταν οπτικό και διέθετε 2 κουμπιά και το 2003 κυκλοφόρησε και σε ασύρματη έκδοση. Το μοντέλο αυτό έμεινε στην αγορά για 5 χρόνια μέχρι να αντικατασταθεί από τον διάδοχό του.

Μighty mouse (2005):



Άλλο ένα ποντίκι το οποίο κυκλοφόρησε 1 χρόνο αργότερα και σε ασύρματη έκδοση. Αυτό το μοντέλο – που πιθανόν πολλοί να έχετε ακόμη στην κατοχή σας- διαθέτει 4 κουμπιά αφής, ενσωματωμένα στο σώμα του και μία μπίλια περιστροφής 360 μοιρών για πλοήγηση προς κάθε κατεύθυνση.

Μagic mouse (2009):



To Μighty έγινε Μagic. Ένα πραγματικά εντυπωσιακό ποντίκι που πολλοί κατασκευαστές θα μιμηθούν. Δεν διαθέτει κανένα κουμπί καθώς όλη του η επιφάνια είναι multi-touch, όπως το iPhone σας!

Magic trackpad (2010 έως…):



Η Apple πλέον κυκλοφόρησε μία επιφάνια αφής που αναμένεται να λύσει πολλά εργονομικά θέματα καθώς και προβλήματα υγείας που προκαλούσε το ποντίκι και αναμένεται σιγά σιγά να το αντικαταστήσει στην αγορά.

Πηγή:secnews.gr /
kontiloforos.blogspot.com