Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010

Super Computer


Cray XT5-ΗΕ «Jaguar» Super Computer, με επεξεργαστές Opteron της AMD

Τετάρτη, 2 Ιουνίου 2010, 09:40
Η AMD ανακοίνωσε στο Διεθνές Supercomputing Conference, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο της Γερμανίας, ότι ο Jaguar, ένας 1,75 petaflop Cray XT5 SuperComputer, είναι βασισμένος στον 6-πύρινο επεξεργαστή AMD Opteron και καταλαμβάνει την πρώτη θέση ανάμεσα στη λίστα των TOP500 SuperComputers.



Σε αυτό το σημείο πρέπει να...
αναφέρουμε ότι ο χαρακτηρισμός «Super Computer» (ελληνιστί Υπέρ Υπολογιστής) αντικατέστησε τον παλαιότερο όρο «MainFrame Computer», που υπήρχε από τη δεκαετία των 70s -ο παλαιός και νέος χαρακτηρισμός περιγράφει την κατηγορία των υπολογιστών μεγέθους τεράστιου δωματίου, με απίστευτη «δύναμη» στο εσωτερικό τους (ταχύτητα και απόδοση επεξεργαστών, μνημών, κ.λπ.), που απέχει μακράν ακόμα και από το δυνατότερο και ακριβότερο οικιακό σύστημα (άλλωστε τα Super Computer δεν πωλούνται στη λιανική, καθώς χρησιμοποιούνται για εξαιρετικά πολύπλοκες πράξεις / διαδικασίες, όπως μοντελοποίηση και πρόβλεψη καιρού, κλιματικών αλλαγών, διασπορά ραδιενέργειας, διαστημικών μοντέλων και υπολογισμών, κ.λπ.).

Ένα γνωστό παράδειγμα «Υπέρ Υπολογιστή» είναι το σύστημα «Deep Blue» της IBM, που το 1997 νίκησε τον παγκόσμιο πρωταθλητή στο σκάκι, τον Γκάρι Κασπάροφ. Επίσης, η εταιρεία «Cray» του Seymour Cray, ενός πρώην αρχι-μηχανικού σχεδιάσης τσιπ-επεξεργαστών της IBM, στις αρχές των 70s που αποχώρησε από αυτή, όταν θέλησε να σχεδιάσει και αναπτύξει τη νέα (για τότε) τεχνολογία επεξεργαστών με την ονομασία RISC και η IBM του το αρνήθηκε, ίδρυσε την ομώνυμη εταιρεία με ειδίκευση στους «Υπέρ Υπολογιστές», μόνο και μόνο για να αποδείξει την ορθότητα της επιλογής του προς του επεξεργαστές τύπου RISC.



Έκτοτε, η εταιρεία Cray έχει σχεδιάσει και αναπτύξει από τους ισχυρότερους «Υπέρ Υπολογιστές» στον πλανήτη – μάλιστα οι φίλοι των ταινιών επιστημονικής φαντασίας των αρχών της δεκαετίας των 80s έχουν δει τα αποτελέσματα της δύναμης των πρώτων Cray SuperComputer: ταινίες όπως «Tron», «Star Wars VI: Return of the Jedi» και «The Last Starfighter», μεταξύ άλλων, είχαν τα πρώτα οπτικά εφέ φτιαγμένα από γραφικά (Computer Generated Imagery – CGI), κάτι που από το 1999 κι έπειτα θεωρείται δεδομένο. Μόνο που οι «Cray» το έκαναν σχεδόν είκοσι χρόνια πριν. Τέλος, η ιστοσελίδα «Top 500» είναι η επίσημη ιστοσελίδα καταγραφής των δυνατότερων Super Computer στον κόσμο.

Στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται άλλα τρία συστήματα που βασίζονται στην τεχνολογία AMD:

• Στην τρίτη θέση βρίσκεται το Roadrunner, ένα υβριδικό σύστημα από την IBM, το οποίο λειτουργεί με τους επεξεργαστές AMD Opteron και με την τεχνολογία Cell της IBM. To Roadrunner βρίσκεται στο Los Alamos National Laboratory.

• Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει το Kraken, ένα Cray XT5 σύστημα που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο του Tennessee.

• Στην έβδομη θέση βρίσκεται το Tianhe-1, ένα υβριδικό σύστημα που χρησιμοποιεί επεξεργαστή γραφικών ATI Radeon και βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο SuperComputer στην Κίνα.

Επίσης, η AMD ανακοίνωσε ότι στη λίστα των TOP500 SuperComputers βρίσκονται επιπλέον 47 συστήματα βασισμένα στη τεχνολογία της AMD από επίσημους κατασκευαστές όπως Appro, ClusterVision, Dawning, Dell, Fujitsu, Hitachi, HP, Koi Computers, Penguin Computing και Sun.



Βασικά στοιχεία:

• 51 συστήματα, συνολικά, βασισμένα στην τεχνολογία της AMD περιλαμβάνονται στη λίστα TOP500 SuperComputer.

• Η Cray ανακοίνωσε τη σύναψη συμφωνίας με την AMD για χρήση της νέα σειράς επεξεργαστών AMD Opteron 6100 για τα SuperComputers Cray XE6 νέας γενιάς.

• Εκτός από τα πανεπιστήμια και τα εθνικά εργαστήρια, η χρήση των προϊόντων της AMD επεκτείνεται σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς, όπως η εφαρμοσμένη μηχανική, τα χρηματοοικονομικά και τη τεχνολογία.

• Συστήματα βασισμένα στην τεχνολογία της AMD προσφέρουν supercomputing resources σε χώρες ανά τον κόσμο όπως: Η.Π.Α, Κίνα, Η.Β., Ιαπωνία, Γερμανία, Ελβετία, Νορβηγία και Φιλανδία.
zougla.gr/ M.A.R.C-review