Πώς να υποδεχθούμε το ψηφιακό σήμα;
Στης ακρίβειας τον καιρό μερικοί τηλεθεατές αναγκάζονται και άλλοι απλώς το σκέπτονται να αγοράσουν την κατάλληλη συσκευή για να έχουν πρόσβαση στις ψηφιακές εκπομπές. Τι χάνουμε και τι κερδίζουμε από τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα
ΑΛΚΗΣ ΓΑΛΓΑΔΑΣ | Κυριακή 20 Ιουνίου 2010
«Εγώ στο σπίτι μου έχω πέντε τηλεοράσεις. Πόσους δέκτες θα χρειαστώ για να έχω ψηφιακό σήμα;» ρωτούσε πριν από λίγο καιρό κάποιος στο techblog.gr. και η απάντηση, που καθόλου δεν θα τον ενθουσίασε, είναι «τουλάχιστον πέντε» για να μη βάλουμε ότι σε ένα σπίτι με τόση... τηλεοπτική κίνηση, μπορεί να χρειαστεί στο μέλλον και κάποιος εφεδρικός. Αλλος πάλι παραπονιόταν, σε άλλο φόρουμ, για το ότι αγόρασε τηλεόραση παρασυρμένος από μια έκρηξη πραγματικά προσφορών των μεγάλων αλυσίδων πώλησης και όταν κατακάθησε ο καπνός, διαπίστωσε ότι είχε αγοράσει τηλεοπτική συσκευή που διέθετε το σύστημα ΜΡΕG-2 και όχι το πιο προχωρημένο ΜΡΕG-4 που χρειάζεται τώρα πια απαραίτητα για τους γνωστούς σταθμούς ΑΝΤ1, Μega, Star, Αlter, ΣΚΑΪ, Μacedonia ΤV, Αlpha. Οι έξυπνοι της αλυσίδας, γνωρίζοντας ποιο σύστημα θα επικρατήσει, φρόντισαν να μην τους μείνουν στα χέρια οι συσκευές με τη λιγότερο προχωρημένη τεχνολογία. Αρα σήμερα μπορεί για να βλέπει κάποιος τα ιδιωτικά κανάλια εκεί στα νότια
...προάστια, αν και αγόρασε μόλις πέρυσι συσκευή, να πρέπει και αυτός να δώσει από 50 ως 100 ευρώ για τη συσκευή που θα του επιτρέψει να λαμβάνει ψηφιακό πλέον σήμα με ΜΡΕG-4. Στην τιμή και η στενοχώρια γιατί τον κορόιδεψαν τόσο ωμά.
ΤV νοτίων προαστίων
Υπάρχει κάτι που λέγεται Μoving Ρictures Εxpert Group. Ιδρύθηκε το 1988, ξεκίνησε στην αρχή με 25 ειδικούς, υπαλλήλους εταιρειών με συμφέροντα στον χώρο, και αυτοί έψαξαν να βρουν το πώς συμπιέζεις με τον καλύτερο τρόπο ένα ψηφιακό σήμα με πληροφορίες. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε κατά δέκα φορές περίπου, συνεδριάζει τρεις φορές τον χρόνο, έγινε γνωστή με τα αρχικά ΜΡΕG και μας έδωσε κάποιες σταθερές προδιαγραφές παγκόσμιας σχεδόν αποδοχής για καλό σήμα εικόνας. Η δέσμη τέτοιων προδιαγραφών ονομάστηκε ΜΡΕG-1, στη συνέχεια είχαμε το ΜΡΕG-2 όταν εμφανίστηκαν τα DVD, για να υπάρχουν οι σωστές προδιαγραφές και να κρατηθεί υψηλό το επίπεδο απόδοσης των αντίστοιχων συσκευών.
Οταν εμφανίστηκαν τα Μedia Ρlayers, συσκευές για να αποθηκεύεις ψηφιακά τις πληροφορίες και να απολαμβάνεις μουσική, κινούμενη εικόνα, ψηφιακή φωτογραφία, χρειάστηκε να συμπιεστούν ακόμη περισσότερο τα σήματα, οπότε εμφανίστηκε το ΜΡΕG-4. Που όπως καταλαβαίνουμε είναι ένα σύνολο κανόνων εκπομπής και λήψης κάπου πέντε φορές πιο αποτελεσματικό από το ΜΡΕG-2, ταχύτερο, με όχι χειρότερη ποιότητα εικόνας αλλά και το σπουδαίο πλεονέκτημα μια ταινία κινηματογραφική να την αποθηκεύει σε 1 Gb. Κατ΄ επέκταση και τις συσκευές που ακολουθούν τις συστάσεις της επιτροπής τις λέμε ΜΡΕG-2 και την πιο εξελιγμένη μορφή, που παρουσιάστηκε το 1998, ΜΡΕG-4. Ενδιάμεσα υπήρξε και ΜΡΕG-3 με την εμφάνιση της Τηλεόρασης Υψηλής Ευκρίνειας, που όμως ενσωματώθηκε στο ΜΡΕG-2. Επίσης, το ΜΡΕG-4 δίνει ευελιξία στους κατασκευαστές να προσθέτουν καινούργιες εφαρμογές που θα μας καλούν να καταναλώσουμε κάθε τόσο, όπως για παράδειγμα οι ταινίες με εικόνα τριών διαστάσεων.
Από την Παρασκευή 18 Ιουνίου όσες τηλεοπτικές συσκευές είχαν τις κεραίες τους να βλέπουν προς τον αναμεταδότη προγράμματος της Αίγινας και δεν είναι εφοδιασμένες και με δέκτη του τύπου ΜΡΕG-4, πρέπει να τον αποκτήσουν άμεσα. Οι άλλοι στην Αττική ως το 2012 τουλάχιστον έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να βλέπουν όπως έβλεπαν από την Πάρνηθα από όπου εκπέμπεται αναλογικό σήμα χωρίς να πειράξουν τίποτε ή από τον Υμηττό όπου έχουμε εκπομπή και ψηφιακού και αναλογικού σήματος. Να μην ξεχνούμε ότι η όλη διαδικασία ονομάζεται Επίγεια Ψηφιακή Τηλεόραση και δεν έχει καμία σχέση με τα δορυφορικά πιάτα και τα κανάλια. Το πολύ όσοι βρέθηκαν σε άσχημη τοποθεσία, π.χ. στη Βάρη, και μόνη λύση γι΄ αυτούς ήταν να βλέπουν τα ελεύθερα κανάλια μέσω δορυφόρου, πληρώνοντας γι΄ αυτό στη Νova, αφού βεβαιωθούν ότι τώρα μπορούν με έναν δέκτη να πιάνουν επίγειες ψηφιακές εκπομπές, να γλιτώσουν και τη συνδρομή.
Τι είναι η DΙGΕΑ
Η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει όλοι να προχωρήσουν στην εκπομπή ψηφιακών τηλεοπτικών προγραμμάτων και να καταργηθούν τα αναλογικά διότι στο φάσμα συχνοτήτων ένα αναλογικό κανάλι πιάνει τον χώρο περίπου τεσσάρων ψηφιακών. Τον χώρο που θα εξοικονομηθεί από τις συχνότητες διεκδικούν και όσοι θέλουν να αποκτήσουν κι άλλα κανάλια αλλά και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Στην ελληνική σκηνή αυτή τη στιγμή πρωταγωνιστεί η DΙGΕΑ. Είναι ο λεγόμενος broadcaster. Οι επτά τηλεοπτικοί σταθμοί θα της στέλνουν έτοιμο το πρόγραμμά τους, ψηφιοποιημένο κατάλληλα και εκείνη θα το εκπέμπει μέσω των μηχανημάτων της και διαφόρων αναμεταδοτών στην Ελλάδα. Μόνο που οι επτά σταθμοί είναι οι ιδιοκτήτες και της DΙGΕΑ και σε λίγο θα δούμε πώς θα αντιδράσει έχοντας στα χέρια της την εξάπλωση των ψηφιακών εκπομπών σε όλη την επικράτεια, αν ζητηθεί από το κράτος να πληρώνουν οι σταθμοί για τις συχνότητες(!). Στο www. digea. gr υπάρχουν κάποιες πληροφορίες. (Προσοχή: στο 14510 έχουν χρέωση 0,61 από σταθερό και 1,03 από κινητό για κάθε λεπτό.)
Τι να επιλέξουμε
Ο καθένας μας λοιπόν από αύριο ξεκινάει από το μοντέλο του δέκτη του. Ρωτάει στην εταιρεία που τον αγόρασε ή ψάχνει στο Διαδίκτυο για να δει αν η τηλεόρασή του είναι εξοπλισμένη με ΜΡΕG-2 ή ΜΡΕG-4. Αν είναι με ΜΡΕG-4 βρίσκει στη συνέχεια προς τα πού είναι ο πιο ευνοϊκά τοποθετημένος αναμεταδότης ως προς εκείνον. Π.χ. αν είναι στην Κόρινθο στρέφει την κεραία του προς το Ξυλόκαστρο. Δεν χρειάζεται να αλλάξει κεραία για να βλέπει ψηφιακά. Ενώ στην αναλογική εκπομπή έπαιζε ρόλο και όσο πιο μακριά είμαστε από τον αναμεταδότη τόσο έπεφτε η ποιότητα του σήματος, στην ψηφιακή αρκεί η ένταση να ξεπερνάει ένα κατώφλι και τότε βλέπουμε άριστα ανεξάρτητα από την απόσταση. Εδώ έχουμε το καλό ότι και με μια απλή εσωτερική κεραία θα μπορούμε στις περισσότερες περιπτώσεις να έχουμε καλή λήψη και το κακό ότι κάθε τηλεόραση θέλει έναν δέκτη.
Οποιος είχε πάρει τα σχετικά για να βλέπει τα ψηφιακά της ΕΡΤ, επειδή αυτά είναι σε ΜΡΕG-2, δεν θα βλέπει ό,τι εκπέμπει η DΙGΕΑ. Αντίθετα αγοράζοντας ΜΡΕG-4 δέκτη θα βλέπει πλέον και αυτά. Σύμφωνα με κάποιες φήμες πάντως από τον Οκτώβριο και η ΕΡΤ θα εκπέμπει και αυτή με ΜΡΕG-4.
Οσον αφορά το κόστος αγοράς των νέων αυτών μηχανημάτων, που επίσημα ονομάζονται «Επίγειοι Ψηφιακοί Δέκτες», σε μετάφραση του κωδικού DVΒ-Τ (=Digital Video Βroadcasting-Τerrestrial) και μπορεί να είναι ξεχωριστές συσκευές σε σχέση με τις τηλεοπτικές οθόνες, σύμφωνα με έρευνα του περιοδικού «Ηigh Τech», τεύχος Ιουνίου (www. hitech.gr) οι τιμές για αξιοπρεπείς συσκευές κυμαίνονται από 49 ως και 99 ευρώ.
Τι χάνουμε και τι κερδίζουμε
Πρώτα απ΄ όλα χάνουμε την ησυχία μας αφού αρχίζουμε να ψάχνουμε πότε μετά την Αττική, τη Θεσσαλονίκη και τον Κορινθιακό έρχονται οι εκπομπές και στην περιοχή μας. Επίσης πρέπει να αλλάξουμε κάπως τα καλώδια. Το καλώδιο της κεραίας θα πάει στην ειδική υποδοχή του αποκωδικοποιητή. Συνδέουμε με ένα καλώδιο μεταφοράς ήχου και εικόνας (μπορεί να είναι SCΑRΤ, ΗDΜΙ, RCΑ ανάλογα με την είσοδο της τηλεοπτικής συσκευής) τον αποκωδικοποιητή με την τηλεόραση. Τον συνδέουμε στο ρεύμα και με το δικό του τηλεχειριστήριο συντονιζόμαστε στα κανάλια. Για να συνεχίσουμε να βλέπουμε και τα αναλογικά προγράμματα των καναλιών που δεν έχουν γίνει ακόμη ψηφιακά συνδέουμε άλλο ένα ακόμη ομοαξονικό, αυτή τη φορά, από την υποδοχή ΑΝΤΕΝΝΑ ΟUΤ ή RF ΟUΤ ή ΑΝΤΕΝΝΑ LΟΟΡ ΤΗRΟUGΗ του αποκωδικοποιητή στην κενή πλέον υποδοχή της κεραίας στην τηλεόραση.
Κάτι που επίσης χάνουμε και δεν το έχουμε ακόμη συνειδητοποιήσει είναι κατά κάποιον τρόπο οι DVD Recorder συσκευές! Εχοντας αναλογικό δέκτη θα μπορούν να παίξουν μόνο αν συνδεθούν απευθείας με την τηλεοπτική συσκευή και, εννοείται, με ποιότητα αναλογικού σήματος. Αλλά για κατ΄ ευθείαν αποθήκευση ψηφιακού προγράμματος τώρα πλέον αρχίζουν να ανατέλλουν και εδώ οι σκληροί δίσκοι και οι μικροσκοπικές αλλά πολύ δυνατές μνήμες Flash με είσοδο USΒ. Μόνο που πρέπει προτού αγοράσουμε να βεβαιωθούμε ότι ο δέκτης θα έχει τη δυνατότητα για κατ΄ ευθείαν εγγραφή του τηλεοπτικού προγράμματος σε ψηφιακή μορφή αφού τώρα πια γίνεται κατά κάποιον τρόπο και η βιντεο-συσκευή μας.
Κερδισμένοι, τέλος, θα είναι και όσοι χρησιμοποιούσαν κάρτες για να βλέπουν τηλεοπτικά προγράμματα στον υπολογιστή τους. Τώρα με τον δέκτη θα καθαρίσει η εικόνα τους, οι παρεμβολές θα πάνε περίπατο και με την ευχέρεια που διαθέτουν στα πλήκτρα και το λογισμικό θα κάνουν πολλά πράγματα όπως π.χ. να αξιοποιήσουν το Windows Μedia Center. Εκτός και αν προτιμούν να δώσουν γύρω στα 260 ευρώ και να αγοράσουν στη συσκευασία του ενός και ψηφιακό δέκτη και Μedia Ρlayer. Ισως αυτό να φαίνεται κάπως παράλογο σε εποχές ανέχειας αλλά και η όλη ιστορία με την ψηφιακή δεν είναι λίγο παράλογη; Οταν έχεις τα προγράμματα και την ποιότητα που έχεις μήπως πρέπει πρώτα να φτιάξεις το περιεχόμενο και μετά να τα στείλεις ωραία συσκευασμένα με το ψηφιακό σήμα;
algaldadas
tovima