Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Μαγνήτες στη μάχη κατά του Αλτσχάιμερ

Η εφαρμογή μαγνητών στον εγκέφαλο ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Αλτσχάιμερ μπορεί να βελτιώσει τη δυνατότητά τους να κατανοούν τι τους λέει όποιος τους απευθύνεται, διαπιστώνει έρευνα Ιταλών επιστημόνων.

Η μελέτη επιστημόνων από την Μπρέσα και το Μιλάνο έγινε σε μικρό δείγμα ασθενών και τα αποτελέσματα θεωρούνται πρώιμα, αλλά οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι «είναι πολλά υποσχόμενα όχι μόνο για την πρόοδο στην κατανόηση των μηχανισμών πλαστικότητας του εγκεφάλου, αλλά και για τον σχεδιασμό στρατηγικών για ασθενείς που πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις». Πρόκειται για την ίδια λογική που ήδη ...
βρίσκει εφαρμογή σε περιπτώσεις αντιμετώπισης απώλειας μαλλιών, κατατονικότητας ή και κάποιων μορφών αρθρίτιδας. Τα μαγνητικά βραχιόλια, οι ανάλογες βούρτσες κ.λπ. αποτελούν ένα σημαντικό τομέα της εναλλακτικής ιατρικής. Τα αποτελέσματα της νέας έρευνας δημοσιεύτηκαν στην Επιθεώρηση Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχιατρικής και θα τεθούν προς περαιτέρω διερεύνηση και αξιολόγηση. Η διακρανιακή μαγνητική διέγερση, δηλαδή η τεχνική που μελέτησαν οι Ιταλοί επιστήμονες, έχει ήδη παρουσιαστεί σε ξεχωριστές πειραματικές εφαρμογές από Βρετανούς επιστήμονες προκειμένου να ελέγξουν το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τον λόγο, με τη βοήθεια εθελοντών που δεν ήταν σε θέση να αρθρώσουν γνωστές λέξεις. Με τρόπο ανάλογο, η κίνηση μιας μαγνητικής ράβδου στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού μπορεί να προκαλέσει αντανακλαστική κίνηση του δεξιού χεριού, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες θα μπορούσε να βρει εφαρμογή στην αποκατάσταση ατόμων που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο. Η εφαρμογή της μεθόδου της διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ έδειξε ότι εκείνοι που έλαβαν δόσεις επί πέντε μέρες την εβδομάδα για ένα μήνα είχαν 66% με 77% καλύτερες επιδόσεις κατανόησης από άλλους που υποβλήθηκαν στη θεραπεία για δύο εβδομάδες.