Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Στην κάψουλα του ιαπωνικού «Χαγιαμπούζα»

Πρωτα ευρηματα απο τον αστεροειδη «Ιτοκαβα»

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε το προσεκτικό άνοιγμα της κάψουλας, την οποία, μετά από περιπετειώδες επταετές ταξίδι περίπου 5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων, το οποίο έγραψε ιστορία, έφερε πίσω στη Γη το σκάφος «Χαγιαμπούζα» από έναν μακρινό αστεροειδή. Ήδη οι ιάπωνες επιστήμονες ανίχνευσαν ένα άγνωστο αέριο υπό χαμηλή πίεση, του οποίου θα μελετήσουν την σύνθεση. Το μεγάλο ερωτηματικό που θα απαντηθεί σύντομα, είναι αν η κάψουλα περιέχει και σκόνη από τον αστεροειδή.
Η διαδικασία ανοίγματος και ελέγχου του περιεχομένου της κάψουλας δεν είναι καθόλου απλή (υπάρχει μεγάλος φόβος μήπως «μολυνθεί» από το γήινο περιβάλλον) και αναμένεται να διαρκέσει περίπου μια εβδομάδα, σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία και το BBC.
  
Χρησιμοποιώντας ένα οπτικό μικροσκόπιο, οι ερευνητές σχεδιάζουν να ...
αναλύσουν το περιεχόμενό της κάψουλας.
Ελπίζουν ότι αν όντως βρουν δείγματα σκόνης από τον σχήματος πατάτας αρχαίο αστεροειδή «Ιτοκάβα», θα μπορέσουν να ρίξουν φως στην καταγωγή και τη δημιουργία του ηλιακού μας συστήματος.
  
Για να καταφέρουν να προχωρήσουν σε χημική ανάλυση όμως, πρέπει να βρουν μέσα στην κάψουλα σκόνη τουλάχιστον δέκα μικρομέτρων (δέκα χιλιοστών του χιλιοστού).
Ακόμα και τότε όμως, θα χρειαστούν μήνες μέχρι να βεβαιωθούν ότι αυτά τα δείγματα μικροσκοπικής ύλης προέρχονται από το ουράνιο σώμα και όχι από τη Γη.
  
Η αποστολή του «Χαγιαμπούσα» ταλαιπωρήθηκε από αλλεπάλληλα τεχνικά προβλήματα και η JAXA έχασε επαφή με το σκάφος της για αρκετό καιρό.
Το σκάφος αναγκάστηκε να παρατείνει την αποστολή του για τρία χρόνια, καθώς δεν μπόρεσε να φτάσει στον αστεροειδή, όταν και όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, με αποτέλεσμα να αρχίσουν αυτοσχεδιασμοί (επιτυχημένοι εκ του αποτελέσματος) από τους Ιάπωνες μηχανικούς και να αλλάξει ο αρχικός «στόχος» προσεδάφισης με έναν άλλο αστεροειδή.

Η δυσλειτουργία όμως του εξοπλισμού συλλογής υλικών, όταν το σκάφος προσγειώθηκε τελικά στον «Ιτοκάβα», ήταν ένα νέο πλήγμα και μέχρι σήμερα παραμένει ασαφές, αν τελικά το «Χαγιαμπούζα» κατάφερε να συλλέξει έστω και μερικούς κόκκους «εξωτικής» ύλης.
enet