Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

" ΟΛΥΜΠΟΣ 1 ΚΑΛΕΙ ΓΗ " !


ΦΙΟΝΤΟΡ ΓΙΟΥΡΤΣΙΧΙΝ Ή ΑΛΛΙΩΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ο ΟΜΟΓΕΝΗΣ ΚΟΣΜΟΝΑΥΤΗΣ ΤΟΥ ΣΟΓΙΟΥΖ ΤΜΑ-19

«Ολυμπος 1 καλει Γη, πριγιομ...»

«Ολυμπος 1 καλεί Γη!». Η φράση αυτή αναμένεται να ακουστεί πολλές φορές στα ρωσικά τους επόμενους πεντέμισι μήνες στην επικοινωνία του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΔΔΣ) με το Κέντρο Διεύθυνσης Πτήσεων στο Καραλιόφ, στα περίχωρα της Μόσχας, και θα την προφέρει στα ρωσικά ο ομογενής κοσμοναύτης Φιόντορ Γιουρτσίχιν (Γραμματικόπουλος), που συμπληρώνει ήδη το πρώτο του 24ωρο στον Σταθμό.
«Κατανοώ ότι περνάτε κρίση, όμως δεν θα πάψω να ονειρεύομαι τη μέρα που θα αναλάβω να εκπαιδεύσω έναν κοσμοναύτη από την Ελλάδα», λέει ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν, που εκπροσωπεί εκεί «ψηλά» μια άλλη Ελλάδα που «επικοινωνεί» με το μέλλον. Πριγιόμ! (over στα ρωσικά) (φωτ. ΑΠΕ)«Κατανοώ ότι περνάτε κρίση, όμως δεν θα πάψω να ονειρεύομαι τη μέρα που θα αναλάβω να εκπαιδεύσω έναν κοσμοναύτη από την Ελλάδα», λέει ο Φιόντορ Γιουρτσίχιν, που εκπροσωπεί εκεί «ψηλά» μια άλλη Ελλάδα που «επικοινωνεί» με το μέλλον. Πριγιόμ! (over στα ρωσικά) (φωτ. ΑΠΕ)«Είναι σαν να το αφιερώνω στους γονείς μου, τη Μικρούλα και τον ...
Νικολάι, που τους στέλνω τα χαιρετίσματά μου στη Θεσσαλονίκη και θα προσπαθήσω να το πω και ποντιακά καμιά φορά. Το "παρατσούκλι" αυτό, που χρησιμοποιούμε ως διακριτικό αναγνώρισης, το διάλεξα το 2006. Είδα μια Ανατολή στον Ολυμπο κι ήταν αρκετό, όμως έπρεπε πρώτα να γίνει αποδεκτό και από τους συναδέλφους, που θα με συνόδευαν. Ως διοικητής της πτήσης του διαστημόπλοιου Σογιούζ ΤΜΑ-19 βρήκα την ευκαιρία και το κατοχύρωσα, συνεχίζοντας την παράδοση των Ρώσων κοσμοναυτών, που θέλει να διαλέγουμε συχνά ονόματα βουνών για "παρατσούκλια"», μας λέει ο Θοδωρής στο Μπαϊκονούρ του Καζαχστάν, λίγες ώρες πριν εκτοξευθεί το σκάφος του, ξημερώματα Τετάρτης.
Η 100ή του πτήση
Η πτήση του Θοδωρή ήταν η 100ή που γίνεται στο ΔΔΣ και φαίνεται πως η τρίτη αυτή «διαστημική βάρδια» θα συνοδευτεί με αρκετά ακόμη ρεκόρ: για πρώτη φορά βρίσκονται ταυτοχρόνως δύο γυναίκες στον Σταθμό, οι Αμερικανίδες Τρέισι Κόλντουελ-Ντάισον και Σένον Ουόκερ και το εξαμελές πλέον πλήρωμα του ΔΔΣ θα υποδεχθεί τις δύο τελευταίες πτήσεις των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων. Από τα τέλη του 2010 και έως την ολοκλήρωση του αμερικανικού προγράμματος κατασκευής νέου διαστημόπλοιου πολλαπλών χρήσεων, κοσμοναύτες και αστροναύτες θα μεταφέρονται στον Σταθμό αποκλειστικά από το πλέον αξιόπιστο έως σήμερα μέσο, τα ρωσικά Σογιούζ, ενώ εφόδια και εξοπλισμός θα μεταφέρονται από ρωσικά Προγκρές, καθώς και αμερικανικά, ευρωπαϊκά και ιαπωνικά «εμπορικά» διαστημόπλοια.
«Δεν ξέρω αν πρέπει να χαίρομα ή να λυπάμαι που τα δικά μας Σογιούζ αποδείχθηκαν τόσο ανθεκτικά», λέει ο Θοδωρής, «με την έννοια ότι όσο οι Αμερικανοί θα έχουν τώρα τον χρόνο να αφοσιωθούν στην παραγωγή νέου διαστημόπλοιου, εμείς θα σηκώνουμε όλο το βάρος της συντήρησης του Σταθμού, πράγμα που σημαίνει ότι θα χάσουμε χρόνο από το δικό μας πρόγραμμα κατασκευής νέων σκαφών».
«Σταρ» του Διαστήματος
Ακούω την πάντα ενδιαφέρουσα διήγηση και αναλογίζομαι πόσο μεγάλη προσπάθεια χρειάστηκε για να γίνει ο Φιόντορ στα 51 του ένα από τα πιο γνωστά πρόσωπα του ρωσικού Διαστήματος και να επιλέγεται ακόμη και για τις ρωσικές τηλεοπτικές διαφημίσεις που εμπνέονται από το Διάστημα. Οι σκέψεις γίνονται, δε, μαύρες όταν συνειδητοποιείς ότι η Ελλάδα αδυνατεί να αξιοποιήσει ή απλώς περιφρονεί μια τέτοια «ευκαιρία».
Το ελληνικό «όνειρο»
«Κατανοώ ότι περνάτε κρίση, όμως δεν θα πάψω να ονειρεύομαι τη μέρα που θα αναλάβω να εκπαιδεύσω έναν κοσμοναύτη από την Ελλάδα ή π.χ. την Κύπρο. Η Ρωσία ήταν πάντοτε και θα μείνει στο πλευρό της Ελλάδας, η Ιστορία δεν αλλάζει και θα άξιζε να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο και χρήμα στην έρευνα, την εκπαίδευση, την τεχνολογία, τις μόνες επενδύσεις με βέβαιο αποτέλεσμα στην οικονομία», λέει εμφατικά και προσκαλεί παιδιά και νέους από την Ελλάδα, την Κύπρο και την ομογένεια να στείλουν τα ερωτήματά τους για το Διάστημα και τον Σταθμό στο info@ellada-russia.gr. «Σε συνεργασία με τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία και τους συναδέλφους μου θα επιμεληθώ αυτό το ιστολόγιο με τις απαντήσεις στις πιο ενδιαφέρουσες ερωτήσεις κι ευχαριστώ το περιοδικό "Ελλάδα" της Μόσχας και τη δικτυακή πύλη www.ellada-russia.gr που ανέλαβαν να μεταφράζουν τα μηνύματα στα ελληνικά από και προς τον Σταθμό». Μπαίνοντας ξημερώματα Παρασκευής στον Διαστημικό Σταθμό ο Θοδωρής κρατούσε την κάμερά του υποσχόμενος πολλές ενδιαφέρουσες ανταποκρίσεις. «Γη καλεί Ολυμπο 1, πριγιόμ», που πάει να πει over στα ρωσικά. 
enet/ M.A.R.C-review