Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΠΟΥ «ΠΑΝΤΡΕΥΕΙ» TV ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ



Ερχεται και η τηλεόραση του Google

Αφού κατέκτησε τους υπολογιστές και απέκτησε παρουσία στη νεότερη γενιά κινητών τηλεφώνων, η Google στρέφει το ενδιαφέρον της στην τελευταία οθόνη που της είχε απομείνει -την τηλεόραση.
Μετά τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, η Google «κοιτάζει» τη σαφώς μαζικότερη αγορά της τηλεόρασηςΜετά τους υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα, η Google «κοιτάζει» τη σαφώς μαζικότερη αγορά της τηλεόρασηςΚρίνοντας από τις ανακοινώσεις της εταιρείας, όσοι βρέθηκαν στην πόλη του Σαν Φρανσίσκο για να παρακολουθήσουν το ετήσιο συνέδριο της Google, μάλλον δεν ένιωσαν πως έχασαν τον χρόνο τους.
Με το Google TV η εταιρεία φιλοδοξεί να αποκτήσει μια και καλή παρουσία στο σαλόνι μας. Πρόκειται για μια ψηφιακή πλατφόρμα που, όπως λέει η ίδια η εταιρεία, «παντρεύει» την τηλεόραση με το Διαδίκτυο. Χάρη στο Google TV ο χρήστης θα μπορεί να αναζητήσει τηλεοπτικό περιεχόμενο της αρεσκείας του, να ακούσει μουσική και να «ξεφυλλίσει» τα περιεχόμενα ενός ψηφιακού άλμπουμ φωτογραφιών.
Σίγουρα δεν είναι η πρώτη φορά που...
μια εταιρεία του χώρου φιλοδοξεί να αποκτήσει παρουσία στην τηλεοπτική οθόνη, ούτε θα πρέπει να δημιουργεί τεράστια απορία η στρατηγική τής Google. Προσωπικούς υπολογιστές χρησιμοποιούν 1 δισ. άνθρωποι, κινητά τηλέφωνα 2 δισ. άνθρωποι, αλλά τηλεόραση παρακολουθούν 4 δισ. άνθρωποι. Κακά τα ψέματα, με το Google TV η εταιρεία αποκτά πρόσβαση στη μεγαλύτερη διαφημιστική αγορά του πλανήτη σήμερα. Μόνο στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη αγορά έχει αξία που υπολογίζεται στα 70 δισ. -μιλάμε για πολλά λεφτά δηλαδή.
Ηδη δύο κατασκευαστές, η Sony και η Logitech, έχουν ανακοινώσει πως ετοιμάζουν τηλεοράσεις υψηλής ευκρίνειας που θα ενσωματώνουν την πλατφόρμα της Google. Οχι, δεν ξέρουμε αν και πότε θα λειτουργήσει η υπηρεσία στην Ελλάδα, άλλωστε η ενημέρωση που υπάρχει προέρχεται κατά βάση από ένα βίντεο της ίδιας της Google (διαθέσιμο στη διεύθυνση www.google.com/tv).
Φτάνει και το «κύμα»
Στο ίδιο συνέδριο η Google ανακοίνωσε πως όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διαδικτυακή υπηρεσία Wave. Πρόκειται για μια πλατφόρμα που μεταξύ άλλων επιτρέπει τη συνεργασία μεταξύ των ανθρώπων, την ανταλλαγή ιδεών, τον προγραμματισμό εργασιών κ.λπ. Σίγουρα δεν πρόκειται για μια υπηρεσία που θα ανταγωνιστεί άμεσα σε δημοτικότητα το Google Mail ή το Google Docs, αλλά επίσης σίγουρα θα φανεί χρήσιμη σε αρκετούς ανθρώπους. Δείτε την από πρώτο χέρι στη διεύθυνση wave.google.com και αν σας κατεβεί καμία ιδέα για τη χρήση του που θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας, κάντε τον κόπο να μας στείλετε ένα μήνυμα στο moumouris@enet.gr. *
enet/ M.A.R.C-review