Το Internet είναι 20 ετών πλέον, τουλάχιστον υπό την μορφή του παγκόσμιου ιστού (World Wide Web - www) και του γραφικού περιβάλλοντος, η δε εξάπλωση και η αποδοχή του από τον κόσμο είναι πέραν περιγραφής και αρχικών εκτιμήσεων. Το Internet αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, στις δουλειές μας, την επικοινωνία και κυρίως την διασκέδαση και συγκεκριμένα στην θέαση video. Για να αντιληφθούμε σωστά τις διαστάσεις της χρήσης του Διαδικτύου, αρκεί να λάβουμε υπόψη μας ότι δισεκατομμύρια video προβάλλονται καθημερινώς στις οθόνες (κάθε διάστασης) των εκατομμυρίων χρηστών (ένα δισεκατομμύριο μόνο είναι οι χρήστες PC, το νούμερο μάλιστα αυξάνεται, αν συνυπολογίσουμε τους κατόχους κινητών τηλεφώνων με δυνατότητα πλήρους χρήσης Internet που αυξάνονται ραγδαία).
Ποιος άλλος, όμως, τομέας ή ποια συσκευή έχει αντίστοιχα πιστωθεί με τόσο τεράστια αποδοχή εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού, κατά τρόπο μάλιστα που να θεωρείται ότι έχει πλήρως ενσωματωθεί στην ζωή του;
Φυσικά, η τηλεόραση,...
με 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατές παγκοσμίως! Στην άλλη μεριά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ο μέσος Αμερικανός τηλεθεατής βλέπει τηλεόραση 5 ώρες την ημέρα (κατά μέσο όρο), ενώ η βιομηχανία τηλεοπτικής διαφήμισης είναι της τάξεως των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα τελευταία χρόνια, όμως, και ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες, στο Internet αφιερώνεται πολύ περισσότερος χρόνος απ' όσο στην τηλεόραση.Ποιος άλλος, όμως, τομέας ή ποια συσκευή έχει αντίστοιχα πιστωθεί με τόσο τεράστια αποδοχή εκ μέρους του καταναλωτικού κοινού, κατά τρόπο μάλιστα που να θεωρείται ότι έχει πλήρως ενσωματωθεί στην ζωή του;
Φυσικά, η τηλεόραση,...
Την Πέμπτη 21 Μαΐου, η Google ανακοίνωσε το «πάντρεμα» αυτών των δύο κολοσσών, του Internet και της τηλεόρασης δηλαδή, σε μια ενιαία πλατφόρμα (συνδυασμός λογισμικού και υλικού – hardware) που θα προσφέρει στον καταναλωτή μια ολοκληρωμένη εμπειρία χρήσης και των δύο, εύκολα, απλά και άμεσα, μέσω ενός κοινού γραφικού περιβάλλοντος.
Το όνομα της πλατφόρμας: Google TV. Τα ονόματα που αρχικά θα υποστηρίξουν την πλατφόρμα είναι η Sony, η Intel και η Logitech, αλλά στην πορεία θα ακολουθήσουν και άλλοι υποστηρικτές. Η Intel συμμετέχει στην πλατφόρμα Google TV, εξοπλίζοντάς την με τον επεξεργαστή Intel Atom CE4100, η Sony συνεισφέρει παρουσιάζοντας (το ερχόμενο Φθινόπωρο, στην Αμερική) τις τηλεοράσεις «Sony Internet TV» και νέα Blu-ray player με ενσωματωμένη την πλατφόρμα Google TV, ενώ η Logitech θα προσφέρει μια ξεχωριστή συσκευή, η οποία θα προσθέτει την πλατφόρμα σε οποιαδήποτε HD τηλεόραση μαζί με ένα remote control και μια HD κάμερα.
Ο τρόπος που ο χρήστης θα χρησιμοποιεί την πλατφόρμα (δηλαδή που θα εισάγει το όνομα της σειράς / ταινίας / video που θέλει να δει ή /και να πληροφορηθεί, ανεξάρτητα από το αν τα αποτελέσματα της αναζήτησης προέρχονται από το τηλεοπτικό δίκτυο ή από το Διαδίκτυο) θα είναι μέσω του παρεχόμενου πληκτρολογίου ή μέσω φωνής, χρησιμοποιώντας ένα κινητό τηλέφωνο που «φοράει» Google Android περιβάλλον χρήσης, ενώ μάλιστα αυτά τα κινητά θα λειτουργούν και ως «έξυπνα» τηλεχειριστήρια! Πώς γίνεται αυτό; Επειδή στο «παρασκήνιο» της πλατφόρμας Google TV, υπάρχει το ίδιο το Android και από «πάνω» του τρέχει ο πλοηγός Διαδικτύου Google Chrome (και μέσω αυτών «δημιουργείται» η Google TV)! Με την εγγενή υποστήριξη της τεχνολογίας Flash 10.1, όπως αναφέρθηκε ξεκάθαρα κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας, οι χρήστες άμεσα αποκτούν πρόσβαση στις χιλιάδες εφαρμογές, υπηρεσίες και παιχνίδια που την χρησιμοποιούν και βρίσκονται στο Διαδίκτυο -όλα μέσω της νέας τηλεόρασης ή της συσκευής που «αναβαθμίζει» την ήδη υπάρχουσα HD που διαθέτουμε.
Επίσης, το γεγονός ότι η Google επέλεξε το Android, σημαίνει ότι η κάθε Google TV - έτοιμη τηλεόραση θα μπορεί να τρέχει μερικές από τις εφαρμογές / παιχνίδια που ήδη διατίθενται στο Διαδικτυακό μαγαζί Android Market (εν αρχή θα υποστηρίζονται μόνο οι τίτλοι που δεν απαιτούν hardware τηλεφωνικής συσκευής, ενώ μελλοντικά θα παρουσιαστεί ένα Android Market αποκλειστικά για την πλατφόρμα Google TV).
Εμείς ας ευχηθούμε τα καλύτερα στο νέο εγχείρημα της Google και των συνεργατών της, και παράλληλα απευχόμαστε να έχει την κατάληξη παρόμοιων προσπαθειών «συγχώνευσης» Internet και τηλεόρασης του παρελθόντος (βλέπε «IPTV» στα τέλη των 90's και τα αρκετά χρόνια ανεπιτυχούς προσπάθειας διάδοσής της στο κοινό).
zougla.gr/ M.A.R.C-review