Ενα σύστημα συλλογής αιολικής ενέργειας μετατρέπει την κινητική ενέργεια του ανέμου σε μηχανική ή ηλεκτρική ενέργεια, που στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πρακτικούς σκοπούς. Η μηχανική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την άντληση ύδατος, για την κίνηση ενός σκάφους κλπ. Η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα του ίδιου του ηλκετρικού δικτύου, την τροφοδοσία σπιτιών και επιχειρήσεων κλπ. Στην περίπτωση τροφοδοσίας του ηλεκτρικού δικτύου δεν απαιτείται η χρήση ειδικών μπαταριών για τη συσσώρευση του ηλεκτρικού φορτίου, οπότε και το κόστος εγκατάστασης πέφτει κατά πολύ. Στην περίπτωση αυτοτροφοδοσίας οικιών και επιχειρήσεων με ηλεκτρικό ρεύμα, ένα σύστημα συσσωρευτών κατάλληλα συνδεδεμένο, ένα σύτημα προστασίας τών μπαταριών και ενας μετασχηματιστής συνεχούς σε εναλλασσσόμενο ρεύμα είναι καταρχήν απαραίτητα,
Γενικά, υπάρχουν δύο είδη ανεμογεννητριών (χρήση ηλεκτρικής ενέργειας) οι κάθετες (horizontal axis) και οι οριζόντιες (vertical axis), τις οποίες βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.
Οι γεννήτριες διατάσσονται σε “φάρμες”, η μία δίπλα στην άλλη και η λειτουργία τους ελέγχεται και βελτιστοποιείται από συστήματα ελέγχου και υπολογιστών. Στην φωτογραφία κάτω αριστερά βλέπετε μια κλασική διάταξη φάρμας ανεμογεννητριών οριζόντιου άξονα τύπου προπέλλας (propeller-style). Στην φωτογραφία κάτω δεξιά βλέπετε μια ακόμη ανεμογεννήτρια οριζόντιου άξονα τύπου “βαρελάκι” (non-propeller style). Υπάρχουν πολλά είδη ανεμογεννητριών και συνεχώς πατεντάρονται και άλλα.
Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε δύο περιπτώσεις ανεμογεννητριών κάθετου άξονα κίνησης. Ανάλογα με την εφαρμογή και την απόδοση επιλέγεται και η κατάλληλη ανεμογεννήτρια…...
Εκτός απο αυτές τις παλαιότερου τύπου ανεμογεννήτριες τελευταία αναπτύσσονται και υβριδικές, οι οποίες συλλέγουν ταυτόχρονα και ηλεκτρική και ηλιακή ενέργεια. Μιά τέτοια βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.
Στην επόμενη φωτογραφία, βλέπετε ένα ακόμη σχέδιο ανεμογεννήτριας κάθετου άξονα κίνησης και μεγάλης απόδοσης, που χρησιμοποιεί το magnetic levitation effect για να παράγει ηλεκτρική ενέργεια.
Ο σχεδιασμός νέου τύπου ανεμογεννητριών έχει γίνει χόμπυ στην Αμερική και χιλιάδες πατέντες έχουν γραφεί για χάρι τους. Στην επόμενη φωτογραφία βλέπετε μερικά ακόμη σχέδια.Τελευταία σχεδιάζονται πιό εξελιγμένα αιολικά συστήματα – ένα έχω σχεδιάσει και εγώ- τα οποία είναι υπερυψηλής απόδοσης και τα οποία έχουν την ικανότητα να ενισχύουν την αιολική ενέργεια.
empolutiongr/ M.A.R.C-review