Η μεγαλύτερη έρευνα που έγινε δείχνει εν δυνάμει κίνδυνο από την εντατική χρήση
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Αγγελόπουλος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 18 Μαΐου 2010
Δεν κατέληξε σε συμπεράσματα η μελέτη Ιnterphone, η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, για τη σχέση ανάμεσα στη χρήση των κινητών τηλεφώνων και σε ορισμένους τύπους καρκίνου του εγκεφάλου. Οι ερευνητές επισήμαναν μεθοδολογικά και άλλα προβλήματα και ζητούν να διεξαχθούν περαιτέρω έρευνες.
Η μελέτη διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), διήρκεσε 10 χρόνια, περιέλαβε 12.848 ανθρώπους και δέχθηκε έντονες κριτικές επειδή χρηματοδοτήθηκε κατά 25% από... εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά τηλέφωνα. Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως τα αποτελέσματα δείχνουν έναν εν δυνάμει κίνδυνο για την υγεία από την εντατική χρήση του κινητού (ως «εντατική χρήση»- heavy use- ορίστηκαν τα 30 ή περισσότερα λεπτά τηλεφωνημάτων την ημέρα), απαιτείται όμως περαιτέρω έρευνα για να υπάρξουν περισσότερο κατηγορηματικές απαντήσεις. «Η μελέτη δεν αποκαλύπτει αυξημένο κίνδυνο, αλλά δεν μπορούμε να συμπεράνουμε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επειδή υπάρχουν αρκετά ευρήματα που υποδεικνύουν έναν εν δυνάμει κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Ιnterphone Ελίζαμπεθ Κάρντις.
Στο πλαίσιο ...της μελέτης εξετάστηκαν υγιείς χρήστες κινητών τηλεφώνων και χρήστες που είχαν εμφανίσει δύο τύπους καρκίνου του εγκεφάλου, γλοιώματα και μηνιγγιώματα (καρκινοπαθείς ήταν οι 5.150 από το δείγμα). Αυτοί που χρησιμοποιούν περισσότερο το κινητό φάνηκε ότι διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν και τους δύο τύπους καρκίνου. Οπως όμως εξήγησαν οι ερευνητές, «προκαταλήψεις και σφάλματα» στη μελέτη δεν επέτρεψαν να αποδειχθεί μια αιτιακή σχέση. Μάλιστα τα αποτελέσματα έδειξαν πως συνολικά οι χρήστες κινητών τηλεφώνων εμφανίζουν χαμηλότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο του εγκεφάλου από ό,τι οι άνθρωποι που δεν χρησιμοποιούν κινητό, αλλά τα μεθοδολογικά προβλήματα της μελέτης καθιστούν το εύρημα αναξιόπιστο- ούτως ή άλλως, οι επιστήμονες θεωρούν απίθανο να οφείλεται σε κάποια προστατευτική επίδραση από τη χρήση του κινητού.
Λάθος μεθοδολογία
Ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνας για τον Καρκίνο του ΠΟΥ, η οποία συντόνισε τη μελέτη, δήλωσε πως οι αλλαγές που επήλθαν στον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιούμε το κινητό και οι χαμηλότερες εκπομπές ακτινοβολίας από τις συσκευές από τότε που άρχισε η μελέτη, το 2000, υποδεικνύουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για τη σχέση των κινητών με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Εξάλλου, μερικοί ιατρικοί εμπειρογνώμονες υποστήριξαν εξαρχής ότι η συγκεκριμένη μελέτη έχει μεθοδολογικά ελαττώματα επειδή, αντί να παρακολουθηθούν οι συμμετέχοντες σε αυτήν, τους ζητήθηκε να προσπαθήσουν να θυμηθούν πόσο ακριβώς χρόνο και σε ποιο αυτί χρησιμοποιούσαν τα κινητά τους τα δέκα προηγούμενα χρόνια... Επιπλέον ερωτήματα δημιουργήθηκαν σχετικά με την επιρροή των εταιρειών κινητών τηλεφώνων στη μελέτη, αφού οι εν λόγω εταιρείες προσέφεραν σχεδόν το ένα τέταρτο της χρηματοδότησής της, η οποία έφτασε τα 23,98 εκατ. δολάρια.
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Χρηματοδοτήθηκε κατά 25% από... εταιρείες που κατασκευάζουν κινητά γι΄ αυτό και υπήρξε έντονη κριτική για την αξιοπιστία της
«Δεν είμαι σίγουρη πως είναι ασφαλή»
«ΔΕΝ ΛΕΩ στον κόσμο να σταματήσει να χρησιμοποιεί το κινητό. Λέω πως δεν μπορώ να σας πω αν τα κινητά είναι επικίνδυνα, μπορώ όμως να σας πω ότι δεν είμαι σίγουρη πως είναι ασφαλή», λέει η δρ Ντέβρα Ντέιβις, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Ορος Σινά στη Νέα Υόρκη. Επισημαίνει ότι από τη μελέτη ελέγχθηκαν μόνο δύο τύποι καρκίνου του εγκεφάλου καθώς και ότι ο ορισμός της μελέτης Ιnterphone για τον «τακτικό» χρήστη δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή χρήση των κινητών. «Η σύγκριση που έκαναν δεν ήταν μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν κινητά και σε ανθρώπους που δεν χρησιμοποιούσαν. Ηταν μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούσαν το κινητό τους λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα και περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα». Στο πλαίσιο της μελέτης, τακτικός χρήστης κινητού λογιζόταν κάποιος που επί τουλάχιστον έξι μήνες έκανε ένα τηλεφώνημα την εβδομάδα. Τα αποτελέσματά της βασίστηκαν σε χρήστες που μιλούσαν κατά μέσο όρο από 120΄ ως 150΄ τον μήνα. Σήμερα οι περισσότεροι χρήστες υπερβαίνουν κατά πολύ αυτό τον χρόνο.
tanea online/ M.A.R.C-review