Την πρώτη του δοκιμασία ολοκλήρωσε επιτυχώς το καινοτόμο «πράσινο» υποβρύχιο ρομποτικό όχημα, το οποίο λειτουργεί χάρη στη θερμική ενέργεια της θάλασσαςδηλαδή τη φυσική διαφορά των θερμοκρασιών της θάλασσας που εντοπίζονται σε μεγάλα βάθη-, σύμφωνα με επιστήμονες της ΝΑSΑ.
Το πρωτοποριακό ρομπότ ονομάζεται Sounding Οceanographic Lagrangrian Οbserver Τhermal RΕCharging (SΟLΟ-ΤRΕC) και θα μπορεί να τοποθετηθεί στα περισσότερα υποβρύχια οχήματα που ήδη χρησιμοποιεί η ΝΑSΑ για τη μελέτη των ωκεανών. Η νέα τεχνολογία με την οποία είναι εξοπλισμένο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα γενιά αυτόνομων υποβρύχιων οχημάτων ικανών να καταγράφουν διαρκώς τις κλιματικές αλλαγές που πραγματοποιούνται στον βυθό ή στη θαλάσσια ζωή. ....
«Εως τώρα ονειρευόμασταν μια μηχανή ικανή να παράγει περισσότερη ενέργεια από εκείνη που καταναλώνει,με αποτέλεσμα να λειτουργεί επ΄ αόριστον» αναφέρει ο επικεφαλής μηχανικός του εργαστηρίου Jet Ρropulsion (JΡL) της ΝΑSΑ Τζακ Τζόουνς. «Μια τέτοια τεχνολογία, η οποία εκμεταλλεύεται τη θερμική ενέργεια των ωκεανών, θα μπορεί να έχει άπειρες εφαρμογές ως προς τον τρόπο που θα υπολογίζουμε και θα μελετάμε τους ωκεανούς,αλλά και τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι κλιματικές αλλαγές σε αυτούς» εξηγεί ο κ. Τζόουνς.
Η τρίμηνη δοκιμασία τού βάρους 84 κιλών SΟLΟ-ΤRΕC πραγματοποιήθηκε από ειδικούς του JΡL και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, στις 30 Νοεμβρίου 2009, 161 χλμ. νοτιοδυτικά της Χονολουλού στη Χαβάη.
tovima/ M.A.R.C-review