Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

«Στοιχειωμένα» IX

18/03/10 19:22

Τεξανός φαρσέρ μπλόκαρε ξένα αυτοκίνητα μέσω Διαδικτύου
Τα αυτοκίνητα χρειάστηκε να μεταφερθούν με γερανό (φωτογραφία αρχείου)
Ντάλας
Στείλε το άρθρο με emailΤύπωσε το άρθρο

Περίπου 100 οδηγοί στο Τέξας έμειναν άναυδοι όταν είδαν τα αυτοκίνητά τους να σβήνουν στα καλά καθούμενα και με την κόρνα να χτυπάει ασταμάτητα. Είχαν πέσει θύματα ενός 20χρονου φαρσέρ, ο οποίος άλλαζε μέσω Διαδικτύου τις ρυθμίσεις στο αντικλεπτικό σύστημα των οχημάτων.

Ο Ομάρ Ράμος-Λόπεζ, πρώην εργαζόμενος στην αντιπροσωπεία που πούλησε τα «στοιχειωμένα» αυτοκίνητα, συνελήφθη από την αστυνομία του Όστιν κατηγορούμενος για παραβίαση ασφάλειας υπολογιστών σε βαθμό κακουργήματος. Η εγγύηση για την απελευθέρωσή του ορίστηκε στα 3.000 δολάρια.

Ο φαρσέρ εργαζόταν στην αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Texas Auto Center, η οποία εγκαθιστά στα αυτοκίνητά της μια συσκευή GPS που μπορεί να εμποδίζει την εκκίνηση του οχήματος. Η εταιρεία χρησιμοποιεί το σύστημα για να ανακτήσει τα οχήματα σε περίπτωση που ο αγοραστής καθυστερεί να πληρώσει τις δόσεις. Το ίδιο σύστημα μπορεί να ενεργοποιεί και το κλάξον, έτσι ώστε οι υπάλληλοι της αντιπροσωπείας να μπορούν να βρουν το όχημα ακόμα και αν ο κάτοχος το έχει κρύψει σε κλειστό χώρο στάθμευσης.

Τα θύματα του 20χρονου έβλεπαν τα αυτοκίνητά τους να σβήνουν χωρίς προειδοποίηση την ώρα που ετοιμάζονταν να φύγουν από το σπίτι από τη δουλειά. Χρειάστηκε να αποσυνδέσουν τη μπαταρία για να σταματήσουν το κλάξον και κάλεσαν γερανό για να μεταφέρει τα αυτοκίνητα στο συνεργείο.

Ο Ομάρ Ράμος-Λόπεζ όχι μόνο παρενέβη στο αντικλεπτικό σύστημα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς πρόσβασης ενός συναδέλφου, αλλά προχώρησε και σε αλλαγές των καταχωρημένων στοιχείων για αυτοκίνητα που είχαν ήδη πουληθεί.

Τα πειραγμένα στοιχεία έδειχναν, για παράδειγμα, ότι ο νεκρός ράπερ Tupac αγόρασε καινούργιο αυτοκίνητο το 2009.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press/M.A.R.C-review