Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Συσχετισμός γαστρίτιδας και Αλτσχάϊμερ !

Η θεραπεία της γαστρίτιδας ή του έλκους προστατεύει από την Αλτσχάιμερ

Το συσχετισμό του ελικοβακτηριδίου που πυλωρού (το οποίο ευθύνεται για τη γαστρίτιδα και το έλκος) με τη νόσο Αλτσχάιμερ έδειξαν τα αποτελέσματα πρωτοποριακής έρευνας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου και της Γ΄ Νευρολογικής Κλινικής του ΑΠΘ, που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του 25ο Πανελλήνιου Συνεδρίου της Νόσου Αλτσχάιμερ,το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρούΤο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού«Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού λόγω μοριακής μίμησης μιμείται στοιχεία του νευρικού ιστού του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι το ελικοβακτηρίδιο πηγαίνει στον εγκέφαλο των ασθενών με αποτέλεσμα να κινητοποιεί μια φλεγμονώδης διεργασία , η οποία είναι ότι κακό μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλο, και επομένως κάτω από αυτό το στρες ίσως οδηγείται το νευρικό κύτταρο στην εκφύλιση και τη νόσο Αλτσχάιμερ» εξηγεί η αναπληρώτρια καθηγήτρια νευρολογίας στο ΑΠΘ Μάγδα Τσολάκη.

Οι μελέτες έδειξαν ότι οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ έχουν υψηλό ποσοστό ενεργού λοιμώξης από ελικοβακτηρίδιο στο στομάχι και επιπλέον διαπιστώθηκε ότι η εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου ενδεχομένως να μεταβάλει τη φυσική πορεία της νόσου Αλτσχάιμερ σε 2-5 χρόνια, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι στα αρχικά στάδια (ήπια νοητική στέρηση).

«Ο μέσος όρος επιβίωσης των ασθενών με Αλτσχάιμερ είναι 3,1 χρόνια. Εμείς παρακολουθήσαμε τη πορεία τους σε 5 έτη και διαπιστώσαμε ότι αυτοί στους οποίους εκριζώθηκε το ελικοβακτηρίδιο έχουν μεγαλύτερο ποσοστό επιβίωσης. Ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ έχουν ενεργό λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο σε ποσοστό 88% ενώ στους μη πάσχοντες από Αλτσχάιμερ το ποσοστό αυτό είναι μόνο 47%. Η διαφορά είναι σημαντική και η παρακολούθηση έδειξε ότι με την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου βελτιώνονται όλα τα κλινικά χαρακτηριστικά των ασθενών που έχουν νόσο Αλτσχάιμερ» εξήγησε ο παθολόγος-γαστρεντερολόγος καθηγητής του ΑΠΘ Ιωάννης Κουντουράς.

Στο πλαίσιο της έρευνας μελετήθηκαν 65 ασθενείς με Αλτσχάιμερ , εκ των οποίων το 88% είχε ενεργή λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο. Μετά την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου οι ασθενείς άρχισαν να επικοινωνούν με το περιβάλλον και να βοηθούν τον εαυτό τους.

«Άλλαξε η ζωή τους εν μέρει. Δεν λέμε ότι το ελικοβακτηρίδιο είναι ο μοναδικός παράγων της νόσου Αλτσχάιμερ. Και η εκρίζωσή του δεν είναι πανάκεια.

Οπωσδήποτε υπεισέρχονται και άλλοι παράγοντες. Θεωρούμε όμως ότι σε πρώιμο στάδιο της νόσου ενδεχομένως ,εάν γίνει εκρίζωση, να μεταβληθεί η πορεία της νόσου» εξήγησε ο κ Κουντουράς.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη σχέση του ελικοβακτηριδίου με το γλαύκωμα, το οποίο χαρακτήρισε ως τη «νόσο Αλτσχάιμερ του οφθαλμού».

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση μιας ζαχαροπλάστισσας από τη Θεσσαλονίκη στην οποία μετά την εκρίζωση του ελικοβακτηριδιού, η ενδοφθάλμια πίεση, η οποία χαρακτηρίζει το γλαύκωμα, από 21 που ήταν έπεσε στα φυσιολογικά επίπεδα.

enet/ MARC-review