Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ


ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ

Έμι Νέδερ, η μητέρα της σύγχρονης Άλγεβρας

Συνεχίζεται και φέτος ο κύκλος εκδηλώσεων με τίτλο «Τα Πρόσωπα της Επιστήμης», που πραγματοποιείται από το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

Η θεματολογία των εκδηλώσεων αυτών αφορά στους ανθρώπους που άνοιξαν νέους δρόμους στις επιστήμες, στη ζωή τους και στις άγνωστες πτυχές της προσωπικότητάς τους, σε ζητήματα φιλοσοφίας, δεοντολογίας, ηθικής, διδακτικής και γνωσιολογίας των επιστημών, καθώς και σε πρόσωπα της επιστήμης, που δραστηριοποιούνται στον παρόντα χρόνο, αναδεικνύοντας τη συμβολή τους στη διάδοσή της.

Η επόμενη εκδήλωση πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου, την Κυριακή 7 Μαρτίου 2010, στις 11.00 το πρωί, με θέμα «Έμι Νέδερ, η μητέρα της σύγχρονης Άλγεβρας» και ομιλήτρια τη Χαρά Χαραλάμπους, Αν. Καθηγήτρια Μαθηματικού Τμήματος ΑΠΘ.

Η Έμι Νέδερ (Emmy Noether) έζησε από το 1882 μέχρι το 1935. Το όνομά της συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά των σπουδαιότερων μαθηματικών των σύγχρονων χρόνων. Στη Νέδερ οφείλουμε μία από τις πιο σημαντικές αρχές της μαθηματικής φυσικής και θεμελιώδεις καινοτομίες της «αφηρημένης» Άλγεβρας που επηρεάζουν τους άλλους κλάδους των μαθηματικών.

Ως επιστήμονας είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τους άλλους μεγάλους μαθηματικούς του πρώτου μισού του 20 αιώνα: η Νέδερ μεγάλωσε και γαλουχήθηκε στη Γερμανία από Εβραίους γονείς σε μαθηματική οικογένεια, με πατέρα μαθηματικό μεγάλου κύρους, ενώ τα τελευταία χρόνια της ζωής της τα πέρασε εξόριστη στην Αμερική. Ακολούθησε με πάθος την διαδικασία της «αφαίρεσης» και της «μαθηματικής θεμελίωσης» στην έρευνά της και ξεχώριζε για την ιδιάζουσα και ανιδιοτελή της προσωπικότητα.

Η βαρύτητα της προσφοράς της Νέδερ στην ιστορία των επιστημών και των μαθηματικών εντυπωσιάζει ιδιαίτερα γιατί παρά τις αντίξοες συνθήκες, που αντιμετώπισε στη ζωή της και στην καριέρα της λόγω του φύλου της, παραμένει έως και σήμερα η μόνη γυναίκα, που κατάφερε να εισχωρήσει στο πάνθεον των μεγάλων μαθηματικών.

Διοργάνωση

Ένωση Ελλήνων Φυσικών – Παράρτημα Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας

Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ

6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης

τηλέφωνο: 2310 483000

e-mail: info@noesis.gr

www.noesis.edu.gr

MARC-review