Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019

Ιατρικό άρθρο . Το υγιές έντερο «κλειδί» για την καταπολέμηση του άγχους και τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου





Τα συμπτώματα άγχους είναι κοινά σε διάφορες διανοητικές ασθένειες και σε ποικιλία σωματικών διαταραχών, ιδίως σε διαταραχές που σχετίζονται με το στρες. Όλο και περισσότερες βασικές μελέτες έχουν δείξει ότι η μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου μπορεί να ρυθμίσει τον εγκέφαλο,μέσω του άξονα του εντέρου -εγκεφάλου, και δυσβίωση του εντερικού μικροβιώματος σχετίζεται με το άγχος.



                                                      Dr. E. Γεωργακόπουλος


Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν τη θεραπεία του άγχους από ρύθμιση της εντερικής μικροχλωρίδας.

Επομένως έγινε ανασκόπηση της βιβλιογραφίας των τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων κλινικών δοκιμών έως τις 25 Ιουλίου 2018. Ελήφθησαν συνολικά 3334 άρθρα και 21 περιελήφθησαν μελέτες που περιελάμβαναν 1503 άτομα.
Στις 21 μελέτες, 14 επέλεξαν προβιοτικά ως παρεμβάσεις για να ρυθμίσουν την εντερική μικροχλωρίδα και έξι επέλεξαν μη προβιοτικούς τρόπους όπως η προσαρμογή της καθημερινής δίαιτας.
Προβιοτικά συμπληρώματα σε επτά μελέτες περιείχαν μόνο ένα είδος προβιοτικού, δύο μελέτες χρησιμοποίησαν ένα προϊόν που περιείχε δύο είδη προβιοτικών και τα συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται στις άλλες πέντε μελέτες περιελάμβαναν τουλάχιστον τρία είδη προβιοτικών.
Στις μελέτες που χρησιμοποίησαν τη συνήθη θεραπεία και παρεμβάσεις για τη ρύθμιση της εντερικής χλωρίδας (πέντε μελέτες), μόνο οι μη προβιοτικοί τρόποι ήταν αποτελεσματικοί (δύο μελέτες), πράγμα που σημαίνει ότι το 40% των μελετών ήταν αποτελεσματικό.


                                                   Dr. E. Γεωργακόπουλος

Στις μελέτες που χρησιμοποίησαν μόνο την βελτίωση της χλωρίδας (16 μελέτες, 11 μελέτες χρησιμοποιήθηκαν προβιοτικοί τρόποι και 5 μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν χωρίς προβιοτικά τρόπους), το 56% των μελετών θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα άγχους, και το 80% των μελετών που πραγματοποίησαν το μη προβιοτικό πρωτόκολλο παρέμβασης ήταν αποτελεσματικές, ενώ στο 45% των μελετών αυτών τα χρησιμοποιημένα προβιοτικά συμπληρώματα είχαν θετικά αποτελέσματα στα συμπτώματα άγχους.
Συνολικά, 11 μελέτες έδειξαν θετική επίδραση στα συμπτώματα άγχους μέσω της ρύθμισης του εντερικού συστήματος , γεγονός που οποία έδειξε ότι το 52% των 21 μελετών ήταν αποτελεσματικές και υπήρχαν πέντε μελέτες που χρησιμοποίησαν προβιοτικά συμπληρώματα ως παρεμβάσεις και έξι χρησιμοποίησαν μη προβιοτικές παρεμβάσεις.
Επιπλέον, πρέπει να σημειωθεί ότι έξι από επτά μελέτες έδειξαν ότι η ρύθμιση του μικροβιώματος του εντέρου θα μπορούσε να θεραπεύσει τα συμπτώματα άγχους και το ποσοστό της αποτελεσματικότητας ήταν 86%.