Ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη θεμελιώνεται πάνω σε υπερβολικές υποσχέσεις του marketing ή πάνω σε μια καινοτόμο τάση που θα αλλάξει τη σχέση των χρηστών με την πλέον αγαπημένη τους συσκευή, το smartphone;



Ο όρος τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence ή ΑΙ) έχει κατά καιρούς… «κατακρεουργηθεί» από τους «γκουρού» του marketing προκειμένου να υπογραμμίσουν τις εύχρηστες και πολύτιμες λειτουργίες κάποιου τεχνολογικού προϊόντος. Τη χρονιά που διανύουμε η συζήτηση για την τεχνητή νοημοσύνη επανήλθε δυναμικά στο προσκήνιο, τόσο λόγω των προβληματισμών που εξέφρασαν δημοσίως επιστήμονες και CEO κολοσσών (όπως ο Elon Musk) για την εξέλιξή της σε συνάρτηση με την ανάπτυξη του ανθρώπινου είδους, όσο και εξαιτίας της ενσωμάτωσης των πρώτων dedicated mobile neural network processing units (εν συντομία NPU ή σε απλά ελληνικά Μονάδων Υπολογιστικής Νοημοσύνης) στα chipsets κορυφαίων smartphones όπως το Huawei Mate 10 Pro. Αφήνοντας την… επιστημονική φαντασία στην άκρη, ο σύγχρονος καταναλωτής αναρωτιέται πως μπορεί ένα τέτοιο chip να επηρεάσει την καθημερινότητά του.
Προσγειωνόμαστε, λοιπόν, στην πραγματικότητα του σήμερα και μελετάμε τον Kirin 970, τον γνήσιο εκπρόσωπο της γενιάς ολοκληρωμένων κυκλωμάτων SoC, (System on Chip). Πρόκειται για το chipset που δίνει ζωή στη νέα σειρά Mate 10
της Huawei και όπως προείπαμε περιλαμβάνει στη σύνθεσή του μια μονάδα επεξεργασίας τεχνητών νευρωνικών δικτύων. Με μέγεθος που δεν ξεπερνά το ένα τετραγωνικό εκατοστό, η μονάδα υπολογιστικής νοημοσύνης του 970, διαθέτει 5.5 δισ. transistors που του προσφέρουν υπολογιστική ισχύ 1,92 teraflops. Για να το μεταφράσει κανείς αυτό στην πράξη, αρκεί να λάβει υπόψη του πως η υπολογιστική ισχύς της πρώτης έκδοσης του επεξεργαστή γραφικών (GPU) του PlayStation 4 είναι 1,84 teraflops!
Παράλληλα, η αρχιτεκτονική μιας μονάδας υπολογιστικής νοημοσύνης ευνοεί την αυτόματη αναπροσαρμογή των κρίσεων μιας μηχανής, αξιολογώντας αναρίθμητα εισερχόμενα δεδομένα βάσει αποτελέσματος και όχι απαραιτήτως βάσει κάποιου προσχεδιασμένου αλγορίθμου. Εκλαϊκεύοντας την παραπάνω φιλοσοφία, όσες περισσότερες φωτογραφίες σκύλων «βλέπει» μια μονάδα υπολογιστικής νοημοσύνης, τόσο πιο εύκολα θα μάθει να τους εντοπίζει σε μια νέα, άγνωστη φωτογραφία, αρκεί βέβαια προηγουμένως κάποιος να της έχει υποδείξει πότε κάνει λάθος. Έτσι, ενισχύει τα κριτήρια εκείνα που την οδηγούν σε σωστές επιλογές και δίνει λιγότερο βάρος στα κριτήρια που την παρασύρουν σε λάθη. Όταν η παραπάνω διαδικασία βασίζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ή και εκατομμύρια εξωτερικά ερεθίσματα, τότε νομοτελειακά το σύστημα «πλάθει» εμπειρία και δύσκολα μπορεί να ξεγελαστεί. Κάπως έτσι μαθαίνει και ο άνθρωπος 
άλλωστε, γι’ αυτό και η συγκεκριμένη τεχνολογία προσπαθεί να μιμηθεί τα δαιδαλώδη νευρωνικά δίκτυα του ανθρώπινου εγκεφάλου.
Αυτό που κάνουν συνεπώς καλύτερα οι μονάδες υπολογιστικής νοημοσύνης είναι να μαθαίνουν από τα λάθη τους, γεγονός που χρησιμεύει σε οποιαδήποτε προσπάθεια αλληλεπίδρασης μιας μηχανής με έναν άνθρωπο, καθώς η αντίδραση του ανθρώπου «διορθώνει» την αντίληψη της μηχανής.
Ως εκ τούτου, τεχνολογίες όπως η αναγνώριση φωνής, χειρόγραφου κειμένου ή ακόμα και αντικειμένων στο χώρο, μπορούν να βελτιωθούν με… εκθετικούς ρυθμούς, καθώς ο χρήστης συνεχώς τροφοδοτεί με δεδομένα τη μηχανή και συνεχώς διορθώνει τα τυχόν λάθη της.
Φυσικά, εκτός από τα οφέλη που μπορεί να έχει η «εκπαίδευση» μιας μονάδας υπολογιστικής νοημοσύνηςκατά τη διάρκεια της «συμβίωσής» της με το χρήστη, υπάρχει πάντα η δυνατότητα της εκμετάλλευσης της σε συνδυασμό με την «ιπποδύναμη»  του κεντρικού επεξεργαστή (CPU) και του επεξεργαστή γραφικών (GPU) πάνω σε έτοιμα μοντέλα εκπαίδευσης που έχουν βασιστεί σε τεράστιες τράπεζες δεδομένων (πχ image banks εκατοντάδων χιλιάδων φωτογραφιών για την εκπαίδευση αναγνώρισης αντικειμένων).
Παράδειγμα για αυτό αποτελεί η ικανότητα του Huawei Mate10 Pro με τους διπλούς Leica φακούς SUMMILUX-H να «διαβάζει» αστραπιαία τις συνθήκες κάθε πλάνου, να προβλέπει την κίνηση των αντικειμένων και το σημαντικότερο, να καταλάβει τί αντικείμενα φωτογραφίζει. Η αντίληψη των αντικειμένων κάθε σκηνής γίνεται αφοπλιστικά άμεσα, γεγονός που επιδρά σε κάθε πτυχή μιας λήψης, από το στιγμιαίο auto focus μέχρι στο καλύτερο bokeheffect στα πορτραίτα. Η συντονισμένη χρήση των CPU, GPU και NPU μπορεί να επιτρέψει την αναγνώριση 2.005 φωτογραφιών ανά λεπτό, επίδοση που καθιστά το Huawei Mate 10 Pro πρωτοπόρο στο συγκεκριμένο τομέα! Με τον τρόπο αυτό, η διπλή κάμερα στην πλάτη της συσκευής της Huaweiσυνειδητοποιεί αν στο κάδρο βρίσκεται το λατρεμένο σας κατοικίδιο ή ένα πιάτο από το μουσακά της μαμάς σας και επιμελείται ανάλογα της λήψης Ταυτόχρονα, καλύτερη μπορεί να γίνει και η αναγνώριση κειμένου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Microsoft Translator», το οποίο έχει επανασχεδιαστεί ειδικά για το Mate 10 Pro της Huawei, ώστε να μπορεί πλέον να αναγνωρίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια το κείμενο που βλέπει η κάμερα της συσκευής και να το μεταφράζει ταυτόχρονα. Η συγκεκριμένη λειτουργία δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί με τόση αποτελεσματικότητα χωρίς την βοήθεια της NPU του Kirin 970, ο οποίος δεσπόζει στο εσωτερικό του superphone της Huawei. Αρκετές ακόμα εταιρείες προσαρμόζουν στην εποχή Φορητής Τεχνητής Νοημοσύνης (Mobile AI) τις δικές τους εφαρμογές, οι οποίες μέχρι σήμερα στηρίζονταν αποκλειστικά στην Τεχνητή Νοημοσύνη Νέφους (Cloud AI), στην τεχνητή νοημοσύνη δηλαδή που υλοποιείται σε «θηριώδεις» αλλά απομακρυσμένους servers και ως εκ τούτου υπόκειται σε όλες τις διαδικτυακές καθυστερήσεις και κολλήματα. Η NPU του Kirin 970 υποστηρίζει τα open-source frameworks TensorFlow και Caffe2, με αποτέλεσμα ήδη η κοινότητα των developers να διερευνά νέους ορίζοντες πάνω στην εκμετάλλευσή της, αγκαλιάζοντας με ιδιαίτερη θέρμη το επίτευγμα της Huawei.  Η αναγνώριση φωνής που δεν θα μπερδεύεται από τις ιδιαιτερότητες στο συντακτικό και στην έκφραση κάθε χρήστη, είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα…
Εν κατακλείδι και συνδέοντας το μέλλον με το σήμερα, εύκολα διαπιστώνει κανείς πως τεχνολογίες που συναντούσαμε μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας, έρχονται πλέον στα ράφια των καταστημάτων υπό τη μορφή καινοτόμων συσκευών όπως το Huawei Mate 10 Pro. Αν, λοιπόν, ανυπομονείτε να βιώσετε κι εσείς τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης και να ζήσετε συντροφιά με τις ευεργετικές της επιδράσεις στην καθημερινή χρήση μιας φορητής συσκευής, το νέο Huawei Mate10 Pro θα σας περιμένει συντροφιά με τον… ευφυή επεξεργαστή του Kirin 970 στα ράφια των ελληνικών καταστημάτων μέσα στον Νοέμβριο! Και παρατηρήστε πως στη λέξη ευφυή δεν χρειάζεται πλέον να βάζουμε εισαγωγικά…

 techpress.gr