Τρίτη 30 Αυγούστου 2016

NASA: Βίωσαν τον Άρη, ζώντας σε ηφαίστειο στη Χαβάη


Μπορούσαν να βγουν από τον θόλο μόνο φορώντας τις διαστημικές στολές!

Εκπληκτικό επιστημονικό πείραμα- Το τοπίο όπου διέμεναν, καλυμμένο με λάβα, θεωρήθηκε το πιο κοντινό επάνω στη γη, περιβάλλον στις συνθήκες που επικρατούν στον κόκκινο πλανήτη

Ολοκληρώθηκε το πείραμα της προσομοίωσης της ζωής στον πλανήτη Άρη από τους έξι επιστήμονες που πέρασαν έναν ολόκληρο χρόνο στην απομόνωση σε ένα θόλο στο βουνό Mauna Loa στη Χαβάη. Οι επιστήμονες μπορούσαν να βγουν από τον θόλο μόνο φορώντας τις διαστημικές στολές τους.



Το τοπίο όπου διέμεναν, καλυμμένο με λάβα, θεωρήθηκε το πιο κοντινό επάνω στη γη, περιβάλλον στις συνθήκες που επικρατούν στον κόκκινο πλανήτη.

Οι επιστήμονες εξέταζαν πώς θα μπορούσαν να τα βγάλουν πέρα με περιορισμένους πόρους ενώ έκαναν έρευνες και προσπαθούσαν να αποφύγουν τις προσωπικές συγκρούσεις.

Η προσομοίωση αυτή ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη στο είδος της μετά από μία αποστολή που διήρκεσε 520 ημέρες στη Ρωσία.



Ένα μέλος της ομάδας δήλωσε πως νιώθει ότι το πείραμα ήταν επιτυχές. Ο Cyprien Verseux, μέλος του πληρώματος από την Γαλλία δήλωσε: «Σύμφωνα με την δική μου εκτίμηση, θεωρώ πως μια αποστολή στον Άρη στο εγγύς μέλλον είναι ρεαλιστική. Νομίζω ότι τα τεχνολογικά και ψυχολογικά εμπόδια μπορούν να ξεπεραστούν».

Ο Tristan Bassingthwaighte, επικεφαλής του πληρώματος, δήλωσε: «Η έρευνα που έγινε εδώ είναι ζωτικής σημασίας όσον αφορά στην επιλογή του πληρώματος, στο πώς οι άνθρωποι λειτουργούν πραγματικά σε διάφορα είδη αποστολών, καθώς και στην έρευνα των ανθρωπίνων παραγόντων όσον αφορά στα διαστημικά ταξίδια και τον αποικισμό».



Η Kim Binsted, κύριος ερευνητής του προγράμματος HI-SEAS, δήλωσε πως οι επιστήμονες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, περιμένουν με ανυπομονησία να φάνε φρέσκα προϊόντα και τρόφιμα που δεν ήταν διαθέσιμα στο θόλο.

Όπως δήλωσε: «Το HI-SEAS είναι ένα παράδειγμα διεθνούς ερευνητικής συνεργασίας που πραγματοποιήθηκα από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης επομένως είναι πραγματικά συναρπαστικό που μπορούμε να καλωσορίσουμε το πλήρωμα πίσω στη γη και την Χαβάη μετά από ένα χρόνο στον Άρη».

protothema