Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Υπερ-φάρμακο χτυπά τη γρίπη

Μέχρι σήμερα, όταν οι επιστήμονες αναφέρονταν στον ιό της γρίπης ουσιαστικά μιλούσαν «για έναν κινούμενο στόχο», εξαιτίας της ικανότητάς του να μεταλλάσσεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να προστατεύεται από κάθε λογής φάρμακο που... εξαπέλυαν οι γιατροί εναντίον του προκειμένου να τον εξοντώσουν!

Τώρα όμως η πλάστιγγα στο κυνήγι του -θανατηφόρου- σε κάποιες περιπτώσεις ιού δείχνει να γέρνει προς την πλευρά των ειδικών, οι οποίοι φαίνεται ότι έχουν πετύχει να δημιουργήσουν σε πολλά εργαστήρια ανά τον κόσμο ιδιαιτέρως ισχυρά εμβόλια, που πειραματικά έχουν δείξει ότι μπορούν να χτυπήσουν μια και καλή το κακό στη ρίζα του. Οπως ανέφεραν πρόσφατα ερευνητές στην επιστημονική επιθεώρηση Proceedings of the National Academy of Sciences, τα εμβόλια που έχουν ανακαλύψει δεν καταφέρνουν απλώς να εξουδετερώσουν τον ιό, αλλά ταυτόχρονα επιτυγχάνουν να παρεμποδίσουν την εξάπλωσή του.


Τα «καθολικά εμβόλια», όπως έχουν χαρακτηριστεί ήδη εξαιτίας της αποτελεσματικότητας που φαίνεται να έχουν, «θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως ασπίδα προστασίας από τον ιό της γρίπης ειδικά στις ευπαθείς ομάδες του παγκόσμιου πληθυσμού, όπως είναι οι πάσχοντες από άσθμα αλλά και οι ηλικιωμένοι» τονίζουν οι επιστήμονες που εργάστηκαν για τη δημιουργία του υπερ-φαρμάκου.

«Προς το παρόν τα προγράμματα εμβολιασμού στόχευαν στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης προσωρινά» είπε ο καθηγητής του πανεπιστημίου Πρίνστον Νιμαλάν Αριναμίνπαθι, προσθέτοντας ότι «τώρα ελπίζουμε ότι με την αναβάθμιση των εμβολίων θα καταφέρουμε όχι απλώς να ελέγξουμε την εξάπλωση του ιού αλλά να σταματήσουμε την ανάπτυξή του».

Αν συμβεί τελικά κάτι τέτοιο, η επιστήμη θα έχει πραγματοποιήσει ένα τεράστιο βήμα προς την κατεύθυνση της προστασίας της δημόσιας υγείας, καθώς μέχρι σήμερα ο ιός της γρίπης εξαιτίας της ευελιξίας του να επαναπρογραμματίζεται, ουσιαστικά αλλάζοντας μορφές, καθιστούσε την καταπολέμησή του κυριολεκτικά αδύνατη. Με τα «καθολικά εμβόλια», όμως, πολλοί επιστήμονες ελπίζουν πλέον ότι η απειλή μιας παγκόσμιας πανδημίας λόγω του ιού θα εξαλειφθεί μια για πάντα.
dimokratianews.gr