Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Η πιο ισχυρή ηλιακή έκρηξη από το 2005 έχει ξεκινήσει να πλήττει τη Γη, βομβαρδίζοντας τον πλανήτη μας με μαγνητικά σωματίδια που είναι δυνατόν να προκαλέσουν διαταραχές στις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, ανακοίνωσαν σήμερα οι αμερικανικές αρχές.

Η έκρηξη, που ξεκίνησε χθες σε σημείο κοντά στο κέντρο του Ηλίου, θα εξακοντίζει σωματίδια πρωτονίων προς τον πλανήτη μας έως την Τετάρτη, προειδοποίησε η Εθνική Διοίκηση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ).


«Η έκρηξη από μόνη της δεν έχει κάτι το εντυπωσιακό, αλλά εξαπολύει στο διάστημα μία τεράστια μαγνητικής φόρτισης μάζα πλάσματος με την τρομακτική ταχύτητα των 6,4 εκατ. χλμ/ώρα», τονίζει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νταγκ Μπίσεκερ, φυσικός στο Διαστημικό Κέντρο Μετεωρολογικών Προβλέψεων της NASA.

Η γεωμαγνητική καταιγίδα που θα προκληθεί από τον Ήλιο ναι μεν θα είναι η εντονότερη από το 2005, αλλά είναι διαβαθμισμένη μόλις στο επίπεδο 3 της 5βαθμης κλίμακας, τόνισε ο ίδιος. Συνεπώς, καίτοι χαρακτηρίζεται ως «δυνατή», δεν θεωρείται σφοδρή.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΝΟΑΑ, ένα φαινόμενο κατηγορίας 3 μπορεί να προκαλέσει διαταραχές στα πληροφοριακά συστήματα που έχουν τοποθετηθεί σε δορυφόρους, όπως και στις ραδιοεπικοινωνίες στο επίπεδο των πόλων. Η εναέρια κυκλοφορία, οι πετρελαϊκές εξέδρες και οι εξερευνητικές ομάδες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν κάποιες ενοχλήσεις σε διάφορες περιοχές.

«Δεν αναμένουμε κάποιον μεγαλύτερο αντίκτυπο από ένα συμβάν τέτοιου τύπου», τονίζει ο Μπίσεκερ. Ο ίδιος εξήγησε πως οι κάτοικοι της Ευρώπης και της Ασίας θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν αύριο το βράδυ κάποιο έξοχο βόρειο σέλας.


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ