Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η υπερθερμία κι επισήμως πλέον στη... φαρέτρα των γιατρών, για την καταπολέμηση του καρκίνου

Μια διεθνώς αναγνωρισμένη μέθοδος καταπολέμησης του καρκίνου η οποία είναι ακίνδυνη και χωρίς παρενέργειες για τον ασθενή, η υπερθερμία, αναγνωρίστηκε πρόσφατα ως ιατρική πράξη από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας της χώρας μας και απομένει η δημοσίευση στο ΦΕΚ προκειμένου να αρχίσει να καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται στην Αθήνα στο νοσοκομείο Αττικόν και σε δύο ιδιωτικά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη από το 2010 έχει τύχει θετικής αποδοχής αίτημα για προμήθεια του ειδικού μηχανήματος από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ.
Το κόστος της προμήθειας του μηχανήματος υπερθερμίας κυμαίνεται από 150.000 έως 250.000 ευρώ, ενώ το κόστος της κάθε συνεδρίας έχει κοστολογηθεί στα 60 ευρώ για την επί πολλοίς εφαρμογή της και στα 120 ευρώ για την εν τω βάθει εφαρμογή.
Η υπερθερμία βασίζεται στην αύξηση της θερμοκρασίας τοπικά - περιοχικά πέρα από το φυσιολογικό σε εύρος 42 βαθμούς C ως 45 βαθμούς C, ή συστηματικά σε όλο το σώμα σε εύρος 41,5 βαθμούς C - 41,8 βαθμούς C χωρίς να προκαλεί σοβαρά τοξικά φαινόμενα. Ο ασθενής μπαίνει σε ένα κουβούκλιο όπου με τη βοήθεια της υπέρυθρης ακτινοβολίας αυξάνεται η θερμοκρασία. Η υπερθερμία μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά στο ιατρείο ενώ όταν ολοσωματικά μπορεί να εφαρμοστεί σε νοσοκομείο υπό γενική αναισθησία.

Περιοχική μέθοδος

Η περιοχική τοπικά εφαρμοζόμενη υπερθερμία γίνεται κάθε 72 ώρες. Η πιο σύντομη χρονικά επανάληψη της αποφεύγεται για να ξεπεραστεί η θερμοαντοχή των καρκινικών κυττάρων που αναπτύσσεται αν εφαρμοστεί πιο γρήγορα. Γίνονται αρχικά 12 συνεδρίες και ακολούθως εκτιμάται το αποτέλεσμα της θεραπείας με εργαστηριακές εξετάσεις . Αν ο ασθενής κάνει ακτινοθεραπεία τότε η περιοχική γίνεται αμέσως μετά την ακτινοβόληση του όγκου , ενώ αν κάνει χημειοθεραπεία η περιοχική γίνεται εντός 12 ωρών από την χημειοθεραπεία για να εξασφαλιστεί η συνεργική δράση της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας με την ογκοϋπερθερμία.

Ολοσωματική μέθοδος

Η ολοσωματική υπερθερμία, η οποία προς το παρόν εφαρμόζεται μόνο σε ιδιωτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, γίνεται μια φορά κάθε 30 ημέρες για τρεις συνεχόμενες μήνες .Θετική δράση για ογκολογική πάθηση επιτυγχάνεται στην ολοσωματική αν η θερμοκρασία του σώματος ανέλθει στους 39 βαθμούς C για 3 - 4 ώρες ή στους 41 βαθμούς C και υψηλότερα για πάνω από 60 λεπτά (η τελευταία εφαρμογή ονομάζεται εντατική ολοσωματική υπερθερμία ).
«Η περιοχική υπερθερμία έχει αντικαρκινική δράση καταστρέφοντας άμεσα τα καρκινικά κύτταρα του όγκου χωρίς να βλάπτονται τα πέριξ του καρκίνου υγιή κύτταρα και κυρίως χωρίς να επηρεάζεται αρνητικά η άμυνα του οργανισμού .Με τη συστηματική υπερθερμία ανεβάζουμε για ώρες την θερμοκρασία του σώματος προκαλούμε δηλαδή τεχνητά πυρετό ο οποίος μπορεί να καταστρέψει όγκους και τις διάσπαρτες στο σώμα (μικρό) -μεταστάσεις .Η ολοσωματική υπερθερμία όμως εκτός από την άμεση καταστροφή των καρκινικών κυττάρων προκαλεί και αύξηση της άμυνας του οργανισμού εναντίον του καρκίνου μέσω διέργεσης του ανοσοποιητικού μας συστήματος . Έτσι υπάρχει ανοσοανταπόκριση εναντίον του όγκου κάτι που βοηθά έμμεσα στην μείωση αυτού . Επίσης μπορεί να ανακουφίσει τους πόνους εξαιτίας της ασθένειας» εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο χειρουργός-ογκολόγος Λάζαρος Δανιηλίδης.
«Η υπερθερμία σε συνδυασμό με την ακτινοθεραπεία ή και τη χημειοθεραπεία ενισχύει την πλήρη ανταπόκριση του όγκου στη θεραπεία καθώς και τον τοπικό έλεγχο της νόσου. Είναι μία μέθοδος χωρίς σοβαρές παρενέργειες. Αυτή η αύξηση της αποτελεσματικότητας που επιφέρει η υπερθερμία δίκαια την καθιστά ως τον τέταρτο πυλώνα στη θεραπεία εναντίον του καρκίνου» επισήμανε ο ογκολόγος -ακτινοθεραπευτής, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Βασίλειος Κουκουλίας.

Τεχνογνωσία από το 1987 στην Ελλάδα

Να σημειωθεί ότι η χώρα μας διαθέτει τη τεχνογνωσία για τη κατασκευή μηχανήματος υπερθερμίας και μάλιστα το πρώτο μηχάνημα υπερθερμίας είχε κατασκευαστεί το 1987 με τη συνεργασία του Α΄ Εργαστηρίου Ακτινολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Αρεταίειο Νοσοκομείο καθώς και του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, με τους καθηγητές Κ. Παπαβασιλείου και Ν. Ουζούνογλου, αντίστοιχα. Βέβαια από τότε και ειδικά τα τελευταία χρόνια έγιναν πολλά με την πρόοδο της τεχνολογίας . Έτσι οι νέες γενιές των μηχανημάτων ογκοϋπερθερμίας εξασφαλίζουν την εφαρμογή της χωρίς ουσιαστικά καμία παρενέργεια για τον ασθενή καθιστώντας την «πράσινη» θεραπευτική μέθοδο .
agelioforos