Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011

Η NASA υπερηφανεύεται για το νέο επίτευγμά της: Το απόλυτο μαύρο!


Image
Eρευνητές της NASA ανέπτυξαν ένα νέο υλικό υψηλής τεχνολογίας που είναι... ό,τι πιο μαύρο υπάρχει! Πρόκειται για μια επίστρωση από νανοσωλήνες, η οποία απορροφά το 99% του φωτός όχι μόνο στα ορατά μήκη κύματος, αλλά και στο υπεριώδες και το υπέρυθρο φάσμα.
«Άλλοι ερευνητές έχουν αναφέρει σχεδόν τέλεια επίπεδα απορρόφησης, κυρίως στο υπεριώδες και το ορατό, ωστόσο το δικό μας υλικό είναι σχεδόν τέλειο σε πολλαπλές ζώνες μήκους κύματος, από το υπεριώδες μέχρι το άπω υπέρυθρο» λέει ο Τζον Χαγκόπιαν, επικεφαλής των ερευνών στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης «Γκόνταρντ» της NASA, υπερηφανευόμενος ότι "Κανείς άλλος δεν έχει πετύχει αυτό το ορόσημο ως σήμερα".


Η κατάμαυρη επίστρωση, κατασκευασμένη με μεθόδους νανοτεχνολογίας, αποτελείται από νανοσωλήνες -σωλήνες από άνθρακα με τοιχώματα που έχουν πάχος ενός ατόμου- τοποθετημένους κατακόρυφα πάνω σε μια επιφάνεια. Η επιφάνεια αυτή μπορεί να αποτελείται από πυρίτιο, τιτάνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι, υλικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε διαστημικές εφαρμογές.
Οι επιφάνειες αυτές επιστρώνονται με τη θέρμανσή τους στους 750 βαθμούς Κελσίου και την έκθεσή τους σε ένα αέριο που περιέχει άνθρακα, από τον οποίο σχηματίζονται αυθόρμητα οι νανοσωλήνες.

Image   

Στο μέλλον, το απόλυτο μαύρο της NASA θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση των εσωτερικών ανακλάσεων σε τηλεσκόπια και άλλα ευαίσθητα στο φως όργανα.
Το επίτευγμα αυτό παρουσιάστηκε προ ημερών στο συνέδριο SPIE Optics and Photonics.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr