Δευτέρα 8 Απριλίου 2024

Σκύλος – ρομπότ: Ένα νέο όπλο για την αστυνομία

 

Ένα ρομπότ που έχει εκπαιδευτεί να βοηθά την αστυνομία να περιπολεί
 στους δρόμους

Ένα νέο αστυνομικό  «σκύλο» παρουσίασε η αστυνομία στη Μάλαγα. Δεν πρόκειται για ένα οποιοδήποτε αστυνομικό σκυλί, αφού πρόκειται για σκύλο ρομπότ, εξοπλισμένο με την πιο προηγμένη τεχνολογία.

Ένα ρομπότ που έχει εκπαιδευτεί να βοηθά την αστυνομία να περιπολεί στους δρόμους. Αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του δικτύου 5G για να διασφαλίσει ότι οι πολίτες και οι τουρίστες θα  σέβονται τους κανόνες.

Το ρομπότ δεν έχει ακόμη όνομα, βρίσκεται σε φάση αρχικής δοκιμής, πράγμα που σημαίνει ότι προς το παρόν συνοδεύει μόνο την τοπική αστυνομία της Μάλαγα στους δρόμους της ισπανικής πόλης και ελέγχεται πάντα από χειριστή.

Το πρόγραμμα ονομάζεται 5G Tactile , έχει σχεδιαστεί από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Μηχανικής Λογισμικού (ITIS) του Πανεπιστημίου της Μάλαγα, σε συνεργασία με τη Μονάδα Άμυνας και Ασφάλειας της Telefónica και την Ισπανική SME Alysis, με τη χρηματοδότηση του Next Generation Funds (Πρόγραμμα Unico 6G).

Χάρη στις δυνατότητες του δικτύου 5G και την ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο σκύλος Ρομπότ αναμένεται να μπορεί να περιπολεί μόνος του στους δρόμους. Μεταξύ των λειτουργιών του διαπιστώνουμε ότι θα μπορεί να καταγράφει βίντεο, να αναλύει εικόνες, να εντοπίζει παράνομες καταστάσεις που έχουν προρυθμιστεί στο σύστημά του, όπως η κλοπή μιας τσάντας ή ακόμα και να προειδοποιεί όσους παραβιάζουν τους κανονισμούς.

Περισσότεροι από 40 ερευνητές και προγραμματιστές  εργάζονται σε αυτό το έργο του ρομπότ σκύλου εδώ και 27 μήνες και παρόλο που βρίσκεται ακόμη στη φάση δοκιμών, είναι βέβαιοι ότι από τον Μάιο οι δρόμοι της Μάλαγα θα έχουν ένα νέο φύλακα.

https://www.naftemporiki.gr