Σάββατο 27 Μαΐου 2023

Οι οδηγοί θα αλλάζουν λωρίδα κοιτάζοντας απλά τον καθρέφτη τους

Δεν διευκρινίζεται, πως θα λειτουργεί το σύστημα αν ο οδηγός είναι...αλλήθωρος!
Juan


 Μια τεχνολογία πάει πολλά βήματα παρακάτω τον όρο αυτοματοποίηση στον τομέα των αυτοκινήτων αναπτύχθηκε για λογαριασμό της BMW. H γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι στο ηλεκτρικό Sedan Series 5 μοντέλο της έχει ενσωματώσει ένα σύστημα το οποίο επιτρέπει στον οδηγό να αλλάζει λωρίδα κοιτάζοντας απλά τον εξωτερικό καθρέφτη του οχήματος.

Το αυτοκίνητο είναι εξοπλισμένο με κάμερες πίσω από το τιμόνι που παρακολουθούν το βλέμμα του οδηγού. Όταν το σύστημα αυτοματοποίησης του οχήματος προτείνει στον οδηγό αλλαγή λωρίδας (αν για παράδειγμα, το προπορευόμενο αυτοκίνητο πηγαίνει πολύ αργά) και εκείνος συμφωνεί το μόνο που έχει να κάνει είναι να κοιτάξει τον εξωτερικό του καθρέφτη.

Μόλις ληφθεί αυτό το σήμα επιβεβαίωσης, το όχημα αναλαμβάνει αυτόματα τις απαραίτητες κινήσεις του τιμονιού και αλλάζει λωρίδα.
Η λειτουργία ονομάζεται Active Lane Change Assistant και σύμφωνα με την εταιρεία «αυτοματοποιεί εν μέρει την οδηγική εμπειρία» και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για «εξαιρετική λειτουργικότητα». Το Active Lane Change Assistant είναι προαιρετικό, επομένως μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί και λειτουργεί μόνο σε ταχύτητες έως και 85 μίλια την ώρα.

«Αυτό το χαρακτηριστικό άνεσης επιτυγχάνει τώρα ένα νέο επίπεδο αλληλεπίδρασης μεταξύ του οδηγού και του οχήματος», ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση. Το όχημα προτείνει αλλαγή λωρίδας και αυτό μπορεί να γίνει για πρώτη φορά κοιτάζοντας στον εξωτερικό καθρέφτη για να επιβεβαιώσετε την αλλαγή λωρίδας. Το Active Lane Change Assistant αναλαμβάνει αυτόματα τις απαραίτητες κινήσεις του τιμονιού, εφόσον το επιτρέπει η κυκλοφοριακή κατάσταση» αναφέρει σε ανακοίνωση της η BMW.

Naftemporiki.gr