Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2023

Αυτά είναι τα 10 πιο άχρηστα μέρη του ανθρώπινου σώματος σύμφωνα με τους επιστήμονες [videos]

 

Το ανθρώπινο σώμα περιέχει πραγματικά άχρηστα μέρη; Αναμφισβήτητα, ναι – αλλά μπορεί να μην είναι αυτά που φαντάζεστε.

Ορισμένα μέρη του σώματος, όπως η αρσενική θηλή, αναμφισβήτητα δεν εξυπηρετούν καμία  λειτουργία. Αλλά άλλα μέρη όπως για παράδειγμα η σκωλικοειδής απόφυση διχάζουν τους ειδικούς, καθώς πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι μπορεί να εξυπηρετούν έναν σκοπό που οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει ακόμη πλήρως.

Στη δεκαετία του 1890, ο ανατόμος Robert Wiedersheim δημοσίευσε μια λίστα με 86 ανθρώπινα «απομεινάρια» ή μέρη του σώματος που «έχασαν την αρχική τους φυσιολογική σημασία» για τον άνθρωπο.

Ο κατάλογος, που δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του “The Structure of Man: An Index to His Past History” περιελάμβανε βασική ανατομία, όπως βασικές βαλβίδες στις φλέβες που βοηθούν στην κατεύθυνση της ροής του αίματος, ο θύμος αδένας, ο οποίος παράγει λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις ασθένειες, και της υπόφυσης και της επίφυσης που παράγουν ορμόνες.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν να ανακαλύπτουν νέα πράγματα για το ανθρώπινο σώμα μέχρι σήμερα. Έχοντας αυτό κατά νου, ακολουθούν τα 10 από τα φαινομενικά άχρηστα μέρη του ανθρώπινου σώματος, μερικά από τα οποία παραμένουν αμφιλεγόμενα.

Οι θηλές στους άντρες

Στη μήτρα, όλα τα ανθρώπινα έμβρυα αρχικά αναπτύσσουν όλα τα ίδια μέρη, και στη συνέχεια περίπου σε επτά εβδομάδες, τα φύλα αρχίζουν να αποκλίνουν, Michelle Moscova  επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Healthcare Innovations στο Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας Σίδνεϊ, έγραψε στο The Conversation.

Τότε είναι που ένα γονίδιο που ονομάζεται SRY στο χρωμόσωμα Υ ξεκινά και ξεκινά την ανάπτυξη των ανδρικών αναπαραγωγικών οργάνων και την εξαφάνιση των θηλυκών.

Οι θηλές αρχίζουν να σχηματίζονται πριν ενεργοποιηθεί το SRY, έτσι όλοι οι άνθρωποι καταλήγουν με θηλές, ανεξάρτητα από το φύλο τους. Αν και συνήθως δεν είναι ικανές για γαλουχία, οι αρσενικές θηλές συχνά εξακολουθούν να ανταποκρίνονται στη σεξουαλική διέγερση, έτσι μερικοί μπορεί να διαφωνούν με την ιδέα ότι είναι εντελώς «άχρηστες».

 

Φρονιμίτες

Πέρα το ότι είναι αρκετά επώδυνη η αφαίρεσή τους, οι φρονιμίτες δεν έχουν καμία χρήση. Οι φρονιμίτες συμπεριλαμβάνονται στα λεγόμενα ‘υπολειμματικά’ όργανα, τα οποία σήμερα θεωρούνται να έχουν ελάχιστη ή καμία χρησιμότητα.

Υνιορρινικό όργανο

Το «υνιορρινικό όργανο του Jacobson», όπως είναι αλλιώς γνωστός στην ιατρική κοινότητα είναι ένας αισθητήρας, ένα μικροσκοπικό βαθούλωμα μέσα στη μύτη μας. Περιγράφεται ως χημειοϋποδοχείς και χρησιμοποιείται για την ανίχνευση χημικών ουσιών, στην περίπτωση των ανθρώπων, φερομόνες.

Πυραμιδικός μυς

Βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, έχει σχήμα τριγώνου. Ο μέσος άνθρωπος έχει από μηδέν έως δύο από αυτούς τους μύες (το 20% δεν έχει), που δεν βοηθούν κάπου. Σύμφωνα με την Britannica, μπορεί να βοηθήσει στη σύσπαση της γραμμικής άλμπας*, αλλά αυτό δεν σχετίζεται με τη λειτουργία των κοιλιακών μυών μας.

*Η γραμμική άλμπα είναι μια λεπτή ταινία συνδετικού ιστού που τρέχει κάτω από το μπροστινό μέρος της κοιλιάς. Διαχωρίζει την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του ορθού κοιλιακού. Ο ορθός κοιλιακός είναι γνωστός ως six pack. Ξεκινά στο κάτω άκρο του στέρνου (στήθος) και τελειώνει στο ηβικό οστό.

Το τρίτο βλέφαρο ή ημισελινοειδής πτυχή

Βρίσκεται δίπλα στον δακρυϊκό πόρο. Αν και δεν είναι απαραίτητο για την επιβίωση ή την όραση, δεν εξυπηρετεί κάποιο σκοπό. Κατά τη διάρκεια της κίνησης των ματιών, το εξασφαλίζει την αποστράγγιση των δακρύων και σαρώνει τα σωματίδια μακριά από το μάτι.

Μακρύς παλαμικός μυς

Eκτείνεται από τον καρπό μέχρι τον αγκώνα. Δεν υπάρχει πια, στο 10% των ανθρώπων. Πώς θα δεις αν τον έχεις;
Μπορείς να ακουμπήσεις το πίσω μέρος του καρπού σε ένα τραπέζι και να προσπαθήσεις να συνδέσεις τα δάχτυλα σου, με έμφαση στον αντίχειρα και το μικρό δαχτυλάκι. Αν δεις να ‘πετάγεται’ μια ζώνη μυών στον καρπό, είσαι στο 90%.

Κόκκυγας

Τα ανθρώπινα έμβρυα αναπτύσσουν ‘ουρά’ μεταξύ των πέντε και των οκτώ εβδομάδων, μετά τη σύλληψη. Εξαφανίζεται στη γέννα, όταν οι υπόλοιποι σπόνδυλοι συγχωνεύονται για να σχηματίσουν τον κόκκυγα (ή ουραίο οστό).

Οι ουρές βοήθησαν τους προγόνους μας με την κινητικότητα και την ισορροπία. Από όταν αρχίσαμε να περπατάμε, συρρικνώθηκαν και έτσι πλέον, ο κόκκυγας δεν εξυπηρετεί πλέον κανένα σκοπό.

Εάν μωρό γεννηθεί με υπολειπόμενη ουρά (πράγμα σπάνιο), αφαιρείται μέσω επέμβασης, χωρίς πρόβλημα.

Ωτιαίοι μύες

Οι ωτιαίοι μύες του αυτιού βοηθούν άλλα θηλαστικά να εντοπίζουν τον ήχο και να εκφράζουν συναισθήματα. Για παράδειγμα, οι γάτες κουνούν τα αυτιά τους, ώστε να ακούν καλύτερα. Οι άνθρωποι έχουμε εύκαμπτους λαιμούς (πια) και έτσι δεν έχουμε την ανάγκη να κινούμε τα αυτιά μας, προς τους ήχους.

Η μόνη χρήση των συγκεκριμένων μυών είναι… για να διασκεδάζουμε τους φίλους μας, με την ικανότητα μας να κουνάμε τα αυτιά μας.

Το σημείο του Δαρβίνου

Πρόκειται για μια μικρή πτυχή, ένα εξόγκωμα του δέρματος που εμφανίζεται στο αυτί των ανθρώπων. Η προέλευσή του είναι ασαφείς, όμως, η έρευνα δείχνει ότι πρόκειται για ένα εξελικτικό υπογεννητικό υπόλειμμα που εμφανίζεται σε λίγους ανθρώπους και αποτελεί μια ανάμνηση ενός μεγάλου πτερύγιου που υπήρχε κάποτε στον άνθρωπο.

Σκωληκοειδής απόφυση

Πριν πολλά χρόνια βοηθούσε τους ανθρώπους να αφομοιώσουν φυτά που ήταν πλούσια σε κυτταρίνη.Ενώ τα φυτοφάγα σπονδυλωτά εξακολουθούν να βασίζονται στο σκωληκοειδές τους, ως προς την επεξεργασία των φυτών, το όργανο δεν αποτελεί μέρος πια ενεργό μέλος του ανθρώπινου πεπτικού συστήματος. Ο λόγος έχει να κάνει με την ποικιλία της διατροφής μας, ως εκ τούτου δεν χρειαζόμαστε το πολύ μακρύ και περίπλοκο εντερικό σύστημα.

Την ίδια ώρα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι η σκωληκοειδής απόφυση αποθηκεύει ορισμένα χρήσιμα βακτήρια του εντέρου. Δεν είναι όμως, σαφές αν αυτή ήταν πάντα η λειτουργία του ή αν προέκυψε από την προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Με πληροφορίες από LIVE SCIENCE/ https://hellasjournal.com