Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Το καλεντάρι της ζωής και θανάτου Ήλιου και Γης παρουσιάζει η ESA

 


Το σκάφος Gaia του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) έχει ως κύρια αποστολή του την χαρτογράφηση των άστρων του γαλαξία μας αλλά πραγματοποιεί και άλλες έρευνες. Μια από αυτές όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η ESA ήταν η αποκάλυψη της ακριβούς ηλικίας του Ήλιου αλλά και ο οδικός χάρτης της… καταστροφής του η οποία θα προκαλέσει και την καταστροφή της Γης και το τέλος του ηλιακού συστήματος όπως το γνωρίζουμε.

Η ανάλυση των δεδομένων του GAIA δείχνει ότι ο Ήλιος έχει ηλικία 4,57 δισ. ετών. Είναι γνωστό ότι ο Ήλιος ανήκει στην κατηγορία των άστρων που δεν θα αυτοκαταστραφεί σε μία έκρηξη σουπερνόβα αλλά όταν τελειώσουν τα καύσιμα του αρχικά θα διογκωθεί μετατρεπόμενος σε ένα ερυθρό γίγαντα και στη συνέχεια θα συρρικνωθεί μετατρεπόμενος σε λευκό νάνο, σε ένα αστρικό «κουφάρι».

Η φάση της διόγκωσης θα καταστρέψει τους εσωτερικούς πλανήτες είτε «καταπίνοντας» τους είτε μετατρέποντας τους σε ένα πραγματικό κοσμικό… κάρβουνο. Οι εξωτερικοί πλανήτες μπορεί να μην καταστραφούν σε πρώτη φάση αλλά η απουσία του Ήλιου θα προκαλέσει διαφόρων μεταβολές σε αυτούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του GAIA ο Ήλιος είναι ένας μεσήλικας που σε περίπου 5-6 δισ. έτη θα εισέλθει στη φάση της διόγκωσης του και δεν πρόκειται να καταπιεί τη Γη η οποία θα βιώσει όμως την καυτή ανάσα του άστρου κάτι που αναμένεται να καταστρέψει ολοσχερώς την επιφάνεια της αλλά σύμφωνα με κάποιες θεωρίες ίσως κάποιες εσωτερικές της περιοχές να μην επηρεαστούν και να αποτελέσουν ένα ασφαλές καταφύγιο σε περίπτωση που εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι στον πλανήτη μας.

https://naftemporiki.gr/