Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Ορατός ο κίνδυνος ερημοποίησης των θαλασσών




 Τελειωμό δεν έχουν οι αρνητικές προβλέψεις των ειδικών για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο κοντινό αλλά και πιο μακρινό μέλλον. Η τελευταία σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature» αναφέρει ότι αν δεν γίνει γρήγορα κάποια δραστική παρέμβαση για να μειωθούν τα επίπεδα των βλαβερών για την ατμόσφαιρα αερίων στο τέλος του αιώνα υπάρχει κίνδυνος να έχει εξαφανιστεί το 90% της θαλάσσιας ζωής.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου Dalhousie και του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας Bedford στον Καναδά μελέτησαν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν 25 χιλιάδες θαλάσσια είδη που ζουν σε βάθη μέχρι 110 μέτρα κάτω από την επιφάνεια των ωκεανών αφού αυτές οι περιοχές βιώνουν κατά βάση τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν δεν αλλάξει η κατάσταση με τις εκπομπές βλαβερών αερίων θα υπάρξει μαζική εξαφάνιση θαλάσσιων ζώων, φυτών, βακτηρίων, πρωτόζωων και άλλων θαλάσσιων οργανισμών.

Τα θαλάσσια θηλαστικά, οι καρχαρίες και σαλάχια θα βιώσουν απώλειες της τάξης του 75% των πληθυσμών τους μέχρι το 2100. Οι ερευνητές μελέτησαν περί τα 25 χιλιάδες θαλάσσια είδη για το πώς ανταποκρίνονται στη κλιματική αλλαγή και τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι το 90% εξ αυτών δεν θα καταφέρει να δει την αυγή του επόμενου αιώνα. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση θα πληγούν οι θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη με την μεγαλύτερη βιοποικιλότητα όπως ο Κόλπος της Ταϊλάνδης, η Ερυθρά Θάλασσα, θαλάσσιες περιοχές της βόρειας Αυστραλίας, ο Περσικός Κόλπος, οι ακτές της Ινδίας, η Καραϊβική, τα νησιά Γκαλαπάγκος και νησιωτικές περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού.

https://naftemporiki.gr