Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Μυστήριο με πυριγενή πετρώματα που βρέθηκαν στον πυθμένα αρχαίας λίμνης στον Άρη

 

Στο κέντρο της εικόνας δίπλα στο Perseverance εικονίζεται ένα μεγάλο πέτρωμα το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες της NASA είναι πυριγενές.

O πιο προηγμένος ρομποτικός εξερευνητής του Άρη, το Perseverance βρίσκεται στον Κόκκινο Πλανήτη εδώ και 18 μήνες και αφού επέβλεψε την ομαλή λειτουργία του drone που μετέφερε μαζί του ξεκίνησε το βασικό μέρος της αποστολής του που είναι η ανακάλυψη κάποιου ίχνους ζωής που μπορεί να υπήρχε κάποτε στον Άρη.

Στο πλαίσιο της αποστολής το ρόβερ συλλέγει δείγματα πυρήνων από πετρώματα του κρατήρα στον οποίο βρίσκεται. Τα δείγματα αυτά αποθηκεύονται σε ειδικά δοχεία από τιτάνιο και θα σταλούν στη Γη για αναλύσεις με επόμενες προγραμματισμένες αποστολές στον Άρη.

Το ρόβερ βρίσκεται στον διαμέτρου 45 χλμ. κρατήρα Jezero όπου υπήρχε κάποτε μια λίμνη την οποία τροφοδοτούσε το νερό ενός ή περισσότερων ποταμών δημιουργώντας μάλιστα ένα δέλτα άρα οι πιθανότητες να είχαν αναπτυχθεί εκεί κάποιες μορφές ζωής είναι αυξημένες. Τα στελέχη της αποστολής αξιολογούν τις εικόνες και επιλέγουν πετρώματα που παρουσιάζουν γεωλογικό ενδιαφέρον. Στη συνέχεια επικοινωνούν με το ρόβερ και του ζητούν να προσπαθήσει να πάρει δείγματα από τον πυρήνα του.

Κάποια στιγμή τα στελέχη της αποστολής εντόπισαν κάποια βασαλτικά πετρώματα και ζήτησαν από το ρόβερ να συλλέξει δείγματα από κάποια εξ αυτών. Με τέσσερις δημοσιεύσεις τους ερευνητικές ομάδες αναφέρουν ότι αποτελεί μυστήριο πώς τα πετρώματα αυτά βρίσκονται στον κρατήρα αφού πρόκειται για πυριγενή πετρώματα και δεν έπρεπε να βρίσκονται εκεί. Τα εκρηξιγενή ή πυριγενή πετρώματα δημιουργούνται από διάπυρο υλικό όπως το μάγμα κυρίως στο εσωτερικό ενός πλανήτη, Οι ερευνητές μελέτησαν γεωλογικά και τεκτονικά δεδομένα της περιοχής και δεν βρίσκουν στοιχεία που να εξηγούν την παρουσία αυτών των πετρωμάτων εκεί βάζοντας έτσι στο τραπέζι ένα μυστήριο που ζητά απάντηση.

Όμως οι ερευνητές αναφέρουν παράλληλα ότι η μελέτη αυτών των πετρωμάτων μπορεί να αποκαλύψει την κλιματική ιστορία του Άρη και να οριοθετήσει πότε υπήρχε νερό στην επιφάνεια του πλανήτη και άρα να γνωρίζουμε χρονικά πότε μπορεί να αναπτύχθηκαν κάποιες μορφές ζωής εκεί γεγονός που θα βοηθήσει στις έρευνες που γίνονται σήμερα για την ανακάλυψη κάποιου ίχνους αυτής της ζωής.

https://naftemporiki.gr