Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

SpaceX Crew Dragon: Σε τροχιά γύρω από τη Γη η νέα αποστολή της NASA

 


Σε τροχιά γύρω από τη Γη θα παραμείνουν για ακόμη λίγες ώρες οι τέσσερις αστροναύτες του διαστημοπλοίου SpaceX, το οποίο εκτοξεύτηκε την Κυριακή στο διάστημα, με σκοπό την πλήρη στελέχωση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS).

Σύμφωνα με το CNNi, οι αστροναύτες της NASA, Μάικλ Χόπκινς, Βίκτορ Γκλόβερ, Σάνον Γουόκερ και Σοΐτσι Νογκούτσι βρίσκονται πλέον σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη, μέσα στη διαστημική κάψουλα SpaceX, η οποία ήταν προγραμματισμένη να προσδεθεί στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) λίγο μετά τις 23:00 ανατολική ώρα (περίπου στις 06:00 ώρα Ελλάδος το πρωί της Τρίτης 17 Νοεμβρίου).



Η αποστολή SpaceX ξεκίνησε, πάντως, μετ’ εμποδίων, καθώς οι κακές καιρικές συνθήκες στο Χιούστον είχαν αναβάλει κατά μία ημέρα την προγραμματισμένη εκτόξευση του διαστημοπλοίου.

Πρόκειται για μια αποστολή – ορόσημο για τη NASA καθώς είναι η πρώτη πλήρως λειτουργική επανδρωμένη αποστολή της SpaceX, έπειτα από μια δοκιμαστική αποστολή τον περασμένο Μάιο, κατά την οποία μετέβησαν στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό οι αστροναύτες Ντάγκλας Χάρλεϊ και Ρόμπερτ Μπένκεν.

Πάντως, η πτήση προς τον ISS λίγο έλειψε να ματαιωθεί, μετά και την αποκάλυψη του διευθύνοντος συμβούλου της Spacex, Έλον Μασκ, στο twitter ότι αντιμετώπιζε συμπτώματα του κορωνοϊού, καλώντας τη NASA να προχωρήσει σε ιχνηλάτηση όλων των επαφών, ώστε να διασφαλιστεί ότι ουδείς από τον αναγκαίο προσωπικό για την εκτόξευση δεν έχει εκτεθεί στον Covid 19.

Αξιωματούχοι της NASA δήλωσαν ότι η διαδικασία αυτή είχε ολοκληρωθεί μέχρι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν θετικά δείγματα του κορωνοϊού μεταξύ των συμμετεχόντων στην αποστολή.

Οι ΗΠΑ πέρασαν σχεδόν μία δεκαετία χωρίς τη δυνατότητα να μπορούν να στείλουν αστροναύτες στο διάστημα, μετά και την απόσυρση του Διαστημικού Προγράμματος το 2011, με τη NASA να αναγκάζεται να βασίζεται στα πληρώματα των αποστολών Σογιούζ προκειμένου να μεταφέρει αστροναύτες στον ISS.

To γεγονός αυτό, σύμφωνα με τη NASA, άφησε το αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων διαστημικό εργαστήριο υποστελεχωμένο για πολλά χρόνια. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι 2009 στον ISS υπήρχαν συνολικά 13 αστροναύτες, με τον αριθμό αυτό να πέφτει μέχρι και φέτος στους τρεις. Πλέον, με την αποστολή SpaceX ο σταθμός θα φιλοξενεί συνολικά επτά αστροναύτες.

Η SpaceX κατασκεύασε τη διαστημική κάψουλα Crew Dragon υπό την αιγίδας του Προγράμματος Εμπορικού Πληρώματος της NASA, το οποίο, για πρώτη φορά στην ιστορία της διαστημικής υπηρεσίας, παραχωρεί σημαντικό μέρος του σχεδιασμού, της κατασκευής και των δοκιμών επανδρωμένων διαστημοπλοίων στον ιδιωτικό τομέα.

https://www.cnn.gr/