Κυριακή 19 Ιουλίου 2020

Ισραήλ: Κρέας που δεν προέρχεται από ζώα, μπριζόλες από 3D εκτυπωτή!


Στην πόλη Ρεχοβότ, έξω από το Τελ Αβίβ, η νεοφυής εταιρία Redefine Meat πειραματίζεται με 3D εκτυπωτές για να φτιάξει συνθετικό κρέας φυτικής προέλευσης. Από τον εκτυπωτή βγαίνει μια ερυθρόλευκη μάζα, η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές περιέχει λίπος, μυϊκή δομή και αίμα. Και τα τρία συστατικά ωστόσο έχουν αποκλειστικά φυτική βάση. Για αυτή τη μπριζόλα δεν χρειάστηκε να σφαγιασθεί κάποιο ζώο.
Ο επικεφαλής της ισραηλινής εταιρίας Εσχάρ Μπεν-Σιτρίτ εξηγεί: «Στόχος μας είναι ένας εκτυπωτής να αντικαταστήσει μια αγελάδα και να παράγει 250 κιλά κρέας κάθε μέρα.
Δεν βλέπω το λόγο γιατί το προϊόν μας να μην καταναλώνεται σε ολόκληρη τη γη. Μη ξεχνάτε ότι έχουμε να κάνουμε με την κλιματική αλλαγή, το μεγαλύτερο πρόβλημα της ανθρωπότητας. Έτσι μπορούμε να την καταπολεμήσουμε. Και παράλληλα να δώσουμε στην ανθρωπότητα ένα πιο υγιεινό φαγητό».
Αναπάντητο το ερώτημα για τη γεύση
Ο 3D εκτυπωτής επί το έργον
Ο 3D εκτυπωτής επί το έργον
Η αφετηρία της Redefine Meat μοιάζει σχετικά απλή. Στον εκτυπωτή αναμειγνύονται, μεταξύ άλλων, φυτικές πρωτεΐνες, λίπος και νερό δημιουργώντας ένα υποκατάστατο κρέατος, το οποίο, όπως ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι, είναι γευστικό. Ο Αλεξέι Τόμσοφ είναι υπεύθυνος της εταιρίας για το μείγμα των συστατικών: «Αναλύουμε τα συστατικά αυτά που κάνουν τέλειο ένα steak. Και μετά σκεφτόμαστε πως θα το φτιάξουμε σε συνθετική βάση. Τρία είναι τα κύρια συστατικά: μυϊκή δομή, αίμα και λίπος. Αυτά προσπαθούμε να κατασκευάσουμε για να έχουμε μια τέλεια, όμορφη μπριζόλα».
Το κρίσιμο ερώτημα αφορά ωστόσο τη γεύση. Η ισραηλινή εταιρία δεν έδωσε, πάντως, στον ανταποκριτή της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας στο Τελ Aβίβ να δοκιμάσει. Ο επικεφαλής της Redefine Meat παραδέχεται ωστόσο ότι η γεύση θα πρέπει να βελτιωθεί και προσθέτει ότι βόειο κρέας στη μορφή που το γνωρίζουμε υπάρχει εδώ και περίπου 10.000 χρόνια, ενώ οι προσπάθειες δημιουργίας συνθετικού κρέατος ξεκινούν μόλις τώρα.
Μπέντζαμιν Χάμερ (BR, Τελ Αβίβ)
https://www.dw.com/