Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2019

Εκρηξη και «εξαέρωση» του διαστημοπλοίου το Έλον Μασκ σε ζωντανή μετάδοση! (βίντεο)

Η δοκιμή του γιγαντιαίου διαστημόπλοιου «Starship» της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ, SpaceX, χαρακτηρίστηκε ως... καταστροφική καθώς ένα βίντεο που κατέγραψε την εν λόγω στιγμή, δείχνει την κεφαλή του πρωτότυπου πυραύλου να εκρήγνυται και τα συντρίμμια αυτού να διασκορπίζονται σε όλο το πεδίο της δοκιμής.
Η αμερικανική εταιρεία έχει χαρακτηρίσει το «Starship» ως σύστημα μεταφοράς του μέλλοντος για όλες τις χρήσεις.

Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ατόμων και φορτίων από τη Γη προς το Διάστημα και σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με το BBC, το πρωτότυπο Mk-1 επρόκειτο να ξεκινήσει δοκιμαστικές πτήσεις σε υψόμετρο 20 χλμ. τις προσεχείς εβδομάδες.
Οι εργασίες ανάπτυξης ήδη στρέφονται σε ένα άλλο πρωτότυπο, με την ονομασία Mk-3.

Τι ανακοίνωσε η εταιρεία
Η SpaceX δήλωσε μετά την αποτυχημένη δοκιμή ανακοίνωσε πως «σκοπός της σημερινής δοκιμής ήταν να πιέσει τα συστήματα στο μέγιστο, οπότε το αποτέλεσμα δεν ήταν εντελώς αναμενόμενο».
Όπως τουίταρε και ο Έλον Μασκ, το Mk1 λειτούργησε ως πολύτιμος κατασκευαστικός οδηγός, αλλά το σχέδιο που θα πετάξει θα είναι αρκετά διαφορετικό. Η απόφαση είχε ήδη παρθεί το συγκεκριμένο δοκιμαστικό πρωτότυπο να μην πετάξει και η ομάδα είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη των Mk3, που έχουν σχεδιαστεί για να μπουν σε διαστημική τροχιά.
Το SpaceX έχει αντιμετωπίσει πρόσφατα πολλές αστοχίες υλικού. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, η διαστημική κάψουλα Dragon καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από έκρηξη.
Αλλά η εταιρεία δεν φοβάται αυτές τις αποτυχίες. Πιστεύει σε μια ταχεία διαδικασία «κατασκευής, δοκιμής και επανάληψης».
pronews