Κυριακή 12 Αυγούστου 2018

Ποιες τροφές δεν πρέπει να καταναλωθούν ξαναζεσταμένες- Τι κινδύνους κρύβουν


Πολλές φορές, χωρίς να υπολογίσουμε την ποσότητα φαγητού που θα καταναλώσουμε, έχουμε μαγειρέψει πολύ περισσότερο, με αποτέλεσμα να έχουμε μπόλικο φαγητό και για την επόμενη μέρα χωρίς να χρειάζεται να μπούμε για άλλη μία φορά στην κουζίνα.
Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε όλοι εμείς που συνηθίζουμε να τρώμε φαγητό από την προηγούμενη μέρα ότι δεν είναι ασφαλές να ζεσταίνουμε όλα τα τρόφιμα για δεύτερη φορά στο φούρνο μικροκυμάτων. Μερικές φορές υπάρχουν τρόφιμα που όταν τα ζεστάνουμε εκ νέου μπορεί να αποβούν δηλητηριώδη.

Πατάτες
Εάν οι μαγειρεμένες πατάτες αποθηκεύονται σε θερμοκρασία δωματίου, μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα βακτηρίδια που με την κατανάλωσή τους μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση. Είναι ασφαλέστερο οι μαγειρεμένες πατάτες να αποθηκεύονται στο ψυγείο και να ζεσταίνονται εφόσον το θελήσετε βγάζοντάς τις και βάζοντάς τις κατευθείαν στο φούρνο.
Κρεμμύδια, παντζάρια, σπανάκι και σέλινο
Τα συγκεκριμένα λαχανικά είναι προτιμότερο να μην ζεσταίνονται ξανά. Αν θέλετε να ζεστάνετε κάποιο φαγητό που τα περιλαμβάνει, βγάλτε τα πρώτα και έπειτα ζεστάνετε κανονικά το φαγητό σας.
Μανιτάρια
Επικίνδυνη μπορεί να αποδειχθεί η κατανάλωση των μανιταριών καθώς η δομή της πρωτεΐνης των μανιταριών και των συγγενικών τροφίμων μεταβάλλεται όταν θερμαίνονται. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με την αποθήκευση των μανιταριών εκτός ψυγείου. Είναι καλύτερο να καταναλώνετε τα μανιτάρια αμέσως και να μην τα αποθηκεύετε για περισσότερο από μια ημέρα στο ψυγείο.
Ρύζι
Το ξαναζεσταμένο ρύζι μπορεί να σας στείλει ακόμα και στο νοσοκομείο. Αν είναι μαγειρεμένο και αποθηκευμένο εκτός ψυγείου μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια που προκαλούν ακόμα και τροφική δηλητηρίαση. Για να αποφύγετε οποιοδήποτε πεπτικό πρόβλημα αποθηκεύετε το ρύζι στο ψυγείο και σε αεροστεγές δοχείο.
Λάδι
Μερικά έλαια μπορούν να αλλοιωθούν πολύ γρήγορα. Κάποια από αυτά είναι το καρυδέλαιο, το λάδι φουντουκιού, το έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού και το λάδι αβοκάντο. Εάν έχετε ήδη χρησιμοποιήσει ένα από τα παραπάνω λάδια για να μαγειρέψετε ή να τηγανίσετε κάτι, να είστε σίγουροι ότι με την αναθέρμανση των τροφίμων θα έχουν απελευθερωθεί βλαβερά λιπαρά.
Αβγά
Τροφές όπως η ομελέτα, το βραστό ή το τηγανιτό αβγό δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αναθερμαίνονται. Η αναθέρμανση θα μπορούσε να προκαλέσει δυσάρεστα συμπτώματα στο πεπτικό σας σύστημα κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του αβγού σε πρωτεΐνες.
Κοτόπουλο
Πόνους στο στομάχι, εμετό ή διάρροια μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση κοτόπουλου που έχει ξαναζεσταθεί εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν το ζεστάνετε μια φορά αλλά στην περίπτωση που θελήσετε να το ζεστάνετε και δεύτερη. Ο καλύτερος τρόπος για να ζεσταίνετε το κοτόπουλο είναι τυλίγοντάς το σε λίγο αλουμινόχαρτο και ζεσταίνοντάς το στο φούρνο ή σε ένα πιάτο στο φούρνο μικροκυμάτων μόνο μια φορά.
Πηγή: spirossoulis.comhttp://www.enikos.gr/