Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Μυστηριώδης ανακάλυψη: Αυτό το αντικείμενο δεν έπρεπε να βρίσκεται στο ηλιακό μας σύστημα

Μυστηριώδης ανακάλυψη στο ηλιακό μας σύστημα



Το αντικείμενο δεν είναι ένας απλός "περαστικός" αλλά έχει μονιμοποιηθεί στο ηλιακό μας σύστημα, καθώς βρίσκεται σ' αυτό τα τελευταία 4,5 δισ. χρόνια

Ένας ακόμα διαστρικός αστεροειδής εντοπίστηκε στο ηλιακό μας σύστημα, ωστόσο αυτός κρύβει ένα μυστήριο, καθώς είναι ο μοναδικός που έχει διαπιστωθεί ότι είναι "μόνιμος" κάτοικός του και όχι ένας απλός επισκέπτης, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Τον Οκτώβριο οι αστρονόμοι εντόπισαν με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Pan-STARRS που είναι στη Χαβάη, έναν περίεργο, σε σχήμα βελόνας βράχο να περνάει από τη Γη, σε ένα πολύ μακρινό ταξίδι. Αυτός ο αστεροειδής, ο οποίος ονομάστηκε Ουμουαμούα, είναι το πρώτο γνωστό διαστρικό αντικείμενο που παρατηρήθηκε ποτέ στο ηλιακό μας σύστημα.
Ο Ουμουαμούα όμως ήταν ένας απλός "περαστικός". Ο άλλος διαστρικός αστεροειδής που εντοπίστηκε, με την ονομασία 2015 BZ509, μοιράζεται την τροχιά του Δία από τα "σπάργανα" του ηλιακού μας συστήματος, πριν από 4,5 δισ. χρόνια, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters.
Ο αστεροειδής 2015 BZ509
Ο αστεροειδής 2015 BZ509  ROYAL ASTRONOMICAL SOCIETY
Ο 2015 BZ509, που χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως "διαστρικός μετανάστης", ανακαλύφθηκε τον Νοέμβριο του 2014, επίσης από το Pan-STARRS της Χαβάης και έχει ιδιαιτερότητες. Η τροχιά του είναι "οπισθοδρομική", κάτι που σημαίνει ότι κινείται γύρω από τον Ήλιο προς την αντίθετη κατεύθυνση του Δία, της Γης και των περισσότερων άλλων σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος.
"Πώς ο αστεροειδής ήρθε να κινηθεί με αυτό τον τρόπο μοιραζόμενος την τροχιά του Δία, μέχρι τώρα ήταν μυστήριο. Εάν ανήκε στο σύστημά μας θα έπρεπε να είχε την ίδια αρχική κατεύθυνση με όλους τους άλλους πλανήτες και αστεροειδείς", δήλωσε ο αστρονόμος Φατί Ναμουνί του Côte d'Azur Observatory της Γαλλίας, ο οποίος ηγήθηκε της σχετικής έρευνας.
O Ναμουνί και η συν-συγγραφέας της μελέτης, Ελέν Μορέ του πανεπιστημίου της Βραζιλίας, πραγματοποίησαν προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οι οποίες αποκάλυψαν τις κινήσεις του αστεροειδή στο πέρασμα των ετών.
"Δείξαμε ότι ο 2015 BZ509 κινούνταν οπισθοδρομικά στη τροχιά του Δία από πριν από 4.5 δισ. χρόνια. Το ηλιακό μας σύστημα δεν μπορούσε να δημιουργήσει οπισθοδρομικές τροχιές τόσο πολύ πίσω στο χρόνο, οπότε η μόνη επιλογή που μένει είναι η "επίσκεψή" του από άλλο σύστημα", δήλωσε η Μαρέ στο Space.com.
news247