Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Aνακαλύφθηκε μαύρη τρύπα «τέρας» που «ρουφάει» το Σύμπαν!

What a primordial quasar may have looked like - dark sky, bright sun in the centre, swirls of colour and light
Αστρονόμοι στην Αυστραλία ανακάλυψαν την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μαύρη τρύπα στο σύμπαν, η οποία «καταβροχθίζει» μάζα ισοδύναμη με τον Ήλιο μας κάθε δύο μέρες αλλά το καλύτερο είναι ότι ουδείς γνωρίζει την μάζα την οποία διαθέτει αυτή την στιγμή καθώς δεν πρόκειται μόνο για μια τεράστια μαύρη τρύπα αλλά για μια πολύ «αρχαία» μαύρη τρύπα.
Οι ερευνητές «κοίταξαν» πολύ πίσω στο χρόνο, πάνω από 12 δισεκατομμύρια έτη φωτός, στις απαρχές του σύμπαντος, όταν η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα είχε ήδη μέγεθος όσο περίπου 20 δισεκατομμύρια ήλιοι. Η ταχύτητα μεγέθυνσής της είχε ρυθμό 1% κάθε ένα εκατομμύριο έτη.
Οι αστρονόμοι, με επικεφαλής τον δρα Κρίστιαν Γούλφ της Σχολής Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου στην Καμπέρα, έκαναν την ανακάλυψη με το τηλεσκόπιο SkyMapper του πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου Siding Spring, με τη βοήθεια και του ευρωπαϊκού διαστημικού τηλεσκοπίου Gaia.
Ανέφεραν ότι «αυτή η μαύρη τρύπα μεγαλώνει τόσο γρήγορα, που λάμπει χιλιάδες φορές πιο φωτεινά από ένα ολόκληρο γαλαξία, εξαιτίας όλων των αερίων που ρουφά καθημερινά».
Όπως είπε ο Γουλφ, «αν είχαμε αυτό το τέρας θρονιασμένο στο κέντρο του δικού μας γαλαξία, θα φαινόταν δέκα φορές πιο φωτεινό από μια πανσέληνο, σαν ένα απίστευτα λαμπρό άστρο που σχεδόν θα έσβηνε όλα τα άλλα στον ουρανό».
Η ενέργεια που εκπέμπεται από αυτή την υπέρλαμπρη μαύρη τρύπα, γνωστή και ως κβάζαρ, είναι κυρίως με τη μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας και ακτινοβολίας-Χ. Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αν αυτή η μαύρη τρύπα υπήρχε στο κέντρο του γαλαξία μας, πιθανότατα θα είχε καταστήσει αδύνατη τη ζωή στη Γη εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων ακτίνων-Χ που εκρέουν από αυτήν».
Η αλήθεια όμως είναι ότι εάν υπήρχε στο κέντρο του γαλαξία μας ένα τέτοιο «τέρας» θα τον είχε «ρουφήξει» προ πολλού καθώς σε βάθος 12 δισεκατομμυρίων ετών και με τον συγκεκριμένο ρυθμός ανάπτυξης, η μαύρη τρύπα θα είχε φτάσει την μάζα των 260 δισεκατομμυρίων ήλιων (μια τάξη μεγέθους γιατί στην πραγματικότητα με την ετήσια αύξηση μάζας αυξάνεται ακόμα περισσότερο και ο ρυθμός αύξησης)!
Ο γαλαξίας μας έχει 100 δισεκατομμύρια άστρα (ήλιους).
Πρόκειται λοιπόν για μια μαύρη τρύπα κυριολεκτικά «galaxy killer» και αυτή την στιγμή ένα μεγάλο μέρος του Σύμπαντος μπορεί να καταρρέει εξαιτίας της, μέσα της.
Οι αστρονόμοι αδυνατούν να καταλάβουν πώς είναι δυνατό η εν λόγω μαύρη τρύπα να μεγάλωσε τόσο πολύ μέσα στις πρώτες κιόλας «μέρες» του σύμπαντος. Τα μελλοντικά μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια θα χρησιμοποιήσουν αυτές τις πολύ φωτεινές και νεαρές σε ηλικία μαύρες τρύπες για να μετρήσουν καλύτερα το ρυθμό επέκτασης του σύμπαντος.
Σε πολλούς αυτά μπορεί να φαίνονται δυσνόητα αρκεί όμως να κατανοήσουν ότι το Σύμπαν είναι πεπερασμένο και δεν διαθέτει απειρία έκτασης και μάζας.
Βέβαια το πιο πιθανό είναι ότι ζούμε σε ένα σύμπαν παλλόμενο-διαστελλόμενο-συστελλόμενο ανάμεσα σε άπειρα άλλα Σύμπαντα τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους και έχουν την δική τους χωροχρονική Ιστορία για τα ίδια και για τα όντα που περιέχουν εντός τους.
H αίσθηση που επικρατεί για το Σύμπαν μας από πολλούς αστροφυσικούς, είναι ότι πιθανότατα μετά το «big bang» θα υπάρξει κάποτε (για όλα τα παλλόμενα Σύμπαντα) ένα «big crunch» (δηλαδή μια μαύρη τρύπα-Σύμπαν) και μετά πάλι από την αρχή με νέες «μεγάλες εκρήξεις» (υπάρχει η θεωρία ότι οι «μαύρες τρύπες» μετατρέπονται σε κάποια άλλλη χωροχρονική διαστρέβλωση σε «άσπρες τρύπες» δηλαδή σε χωροχρονικές ανωμαλίες που αντί να απορροφούν ύλη την «ξερνούν») νέοι συμπαντικοί κύκλοι
Πάντως μια αίσθηση τρόμου προκαλεί η ιδέα του τι θα συμβεί στον πλανήτη Γη εάν ένα τέτοιο φαινόμενο χωροχρονικής «κατάρρευσης» συμβεί στην γειτονιά μας.