Παρασκευή 16 Μαρτίου 2018

Το DNA του Σκοτ Κέλι άλλαξε μετά από ένα χρόνο στο διάστημα – Πλέον είναι 7% διαφορετικός από τον δίδυμο αδελφό του !


Ακριβό τίμημα για την παραμονή του επί 520 ημέρες στο διάστημα πλήρωσε ο Αμερικανός αστροναύτης Σκοτ Κέλι, αφού άλλαξε για πάντα το DNA του κατά 7%.
Επιστήμονες της NASA ανακάλυψαν ότι ο διάσημος αστροναύτης υπέστη απρόσμενες γενετικές αλλαγές με αποτέλεσμα να μην είναι πλέον γενετικά ταυτόσημος με τον δίδυμο αδελφό του Μάρκ Κέλι.

Tα αδέλφια Σκοτ (αριστερά) και Μαρκ Κέλι (δεξιά)
H Αμερικανική Υπηρεσία Διαστήματος μελέτησε την περίπτωση των δίδυμων αστροναυτών, Σκοτ και Μαρκ Κέλι, -ο δεύτερος παρέμεινε στη Γη, ο πρώτος στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- για να κατανοήσει τις επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό από την μακροπρόθεσμη παραμονή στο διάστημα.
Ο Σκοτ Κέλι σ' έναν διαστημικό περίπατο
Συνέκρινε λοιπόν τα βιολογικά τους δείγματα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διαστημική αποστολή και οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι ο Σκοτ Κέλι υπέστη «εκατοντάδες μεταλλάξεις», ορισμένες εκ των οποίων αφορούσαν στην κυκλοφορία του λεγόμενου ακύταρρου DNA στο αίμα, άλλες στις αλλαγές στο επιγένωμα (το προϊόν που επικάθεται επί του γονιδίου μετά από μια εξωτερική επιρροή) κι άλλες στο μήκος των τελομερών, που βρίσκονται στις άκρες των χρωμοσωμάτων, προστατεύουν τη χρήσιμη γενετική πληροφορία από τη φθορά και συνδράμουν στη ρύθμιση της διαδικασίας γήρανσης.
Ο Σκοτ Κέλι μέσα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό
Περίπου 93% των αλλαγών ήταν προσωρινές, με αποτέλεσμα το γενετικό προφίλ του Κέλι να επιστρέψει στα φυσιολογικά επίπεδα σχετικά γρήγορα μετά την επιστροφή του στη Γη, προ διετίας. Όχι, όμως και το 7% των αλλαγών σε γονίδια που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό του σύστημα, την αποκατάσταση του DNA, τα δίκτυα σχηματισμού των οστών, την υποξία (παθολογική κατάσταση κατά την οποία το σώμα στερείται επαρκούς οξυγόνωσης) και την υπερκαπνία (παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένη συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα στο αίμα).
Ο Σκότ Κέλι έμεινε έκπληκτος από το πόρισμα της έρευνας. Αστειεύτηκε πάντως ότι είναι «καλά τα νέα» γιατί δεν είναι πλέον αναγκασμένος να αποκαλεί τον Μαρκ, ομοζυγωτικό του δίδυμο.
Τα ευρήματα της μελέτης θα χρησιμοποιηθούν για μελλοντικές αποστολές της ΝΑSA. Μια επανδρωμένη αποστολή στον Άρη θα χρειαστεί έως και τρία χρόνια, αλλά θα επιχειρηθεί μόνον αφού έχουν γίνει πλήρως κατανοητές οι συνέπειες ενός μακροχρόνιου διαστημικού ταξιδιού στον ανθρώπινο οργανισμό.


Πηγή:  iefimerida.gr