Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Li-Fi: Αυτή η λάμπα φέρνει ταχύτατο internet χωρίς την ακτινοβολία του Wi-Fi


Του Γιάννη Γορανίτη

Η μεγάλη έκθεση CES μπορεί να έριξε αυλαία στο Las Vegas, αλλά πολλές από τις συσκευές και τις τεχνολογίες που αποκαλύφθηκαν εκεί θα συνεχίσουν να μας απασχολούν το επόμενο διάστημα.
Μία από αυτές πιθανότατα θα είναι και η καινοτόμος λάμπα της γαλλικής Oledcomm. Ενδέχεται να θυμίζει ένα απλό φωτιστικό, αλλά πρόκειται για μια καινοτόμο συσκευή που υπόσχεται να αλλάξει τον τρόπο που συνδεόμαστε στο internet. Αξιοποιεί την τεχνολογία Li-Fi (Light Fidelity), η οποία έχει παρουσιαστεί εδώ και δέκα περίπου χρόνια ως μια υπό ανάπτυξη εναλλακτική του Wi-Fi.

Το βασικό πλεονέκτημα του Li-Fi είναι ότι προσφέρει ασύρματη πρόσβαση στο internet μέσω του υπέρυθρου φωτός. Ούτε καλωδιώσεις, ούτε router, ούτε άλλες πρόσθετες συσκευές. Απαιτείται απλώς μια λάμπα τύπου LED και ένα dongle που συνδέεται στον υπολογιστή. Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι ότι προσφέρει μεγάλη ταχύτητα και απόλυτη ασφάλεια, καθώς μοιράζει internet μόνο στην περιοχή που φωτίζει.
Με αυτό τον τρόπο είναι πρακτικά αδύνατο για κάποιον να εισέλθει στο υπολογιστικό σύστημα ή το δίκτυο, χωρίς να έχει φυσική πρόσβαση στην εμβέλεια του λαμπτήρα. Αυτό είναι και το βασικό της μειονέκτημα, καθώς αν μεσολαβούν τοίχοι ή άλλα εμπόδια η σύνδεση διακόπτεται.
Υπέρυθρο φως, υπερβολικές ταχύτητες
Αρκετοί κατασκευαστές έχουν ήδη πειραματιστεί με λύσεις Li-Fi, αλλά οι περισσότερες απευθύνονται σε επιχειρήσεις και οργανισμούς που επιζητούν μέγιστη ασφάλεια (π.χ. στρατιωτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία) ή εκτείνονται σε πολλούς ορόφους (εμπορικά κέντρα, σχολεία κ.ά.).
Η Oledcomm παρουσίασε στη CES μια λύση Li-Fi για τον τελικό καταναλωτή. Το MyLiFi επιτρέπει την ασύρματη σύνδεση οποιασδήποτε συσκευής βρίσκεται στην εμβέλειά της, αρκεί να διαθέτει το ειδικό dongle στη θύρα USB του υπολογιστή. Το βασικοί ατού του, σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, δεν είναι η ταχύτητά (φτάνει τα 23 Mbps), αλλά ότι σας απαλλάσσει από τα ραδιοκύματα και την ακτινοβολία του Wi-Fi. Δεν σκοπεύουμε να ανοίξουμε εδώ την τεράστια και αμφιλεγόμενη συζήτηση για το κατά πόσο είναι επιβλαβής η ακτινοβολία του Wi-Fi, αλλά σε κάθε περίπτωση, μία λιγότερη πηγή ραδιοκυμάτων είναι ευπρόσδεκτη.
Το συγκεκριμένο φωτιστικό μεταφέρει το σήμα του internet μέσω υπέρυθρου φωτός (προφανώς, αόρατο στο γυμνό μάτι), διασφαλίζοντας ανεμπόδιστη πρόσβαση όσο η συσκευή βρίσκεται στην εμβέλειά της λυχνίας. Γι’ αυτό και λειτουργεί ακόμη κι όταν το φως είναι απενεργοποιημένο. Ο λαμπτήρας ενσωματώνει και ορισμένα έξυπνα χαρακτηριστικά, καθώς αλλάζει χρώμα και ένταση μέσω του ειδικού app (για iOS και Android), ενώ έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει τον φωτισμό μέσω χρονοδιακόπτη.
Μια ακριβή λύση
Όπως με κάθε καινοτόμο τεχνολογία, βέβαια, το τίμημα για τον τελικό καταναλωτή είναι υψηλό. Το MyLiFi κοστίζει €699 για όσους το προπαραγγείλουν, ενώ υπάρχει η δυνατότητα στήριξης της καμπάνιας μέσω της πλατφόρμας Indiegogo. Στην αγορά αναμένεται να κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Ιούλιο.
Η Oledcomm πάντως σκοπεύει να λανσάρει και άλλους λαμπτήρες (οροφής, τοίχου κ.λπ.), προκειμένου να διασφαλίσει την ευρύτερη κάλυψη ενός χώρου, αλλά και τη μαζικότερη διάδοση της τεχνολογίας. Αν πάντως σκοπεύει να πείσει τους καταναλωτές να αντικαταστήσουν το δοκιμασμένο Wi-Fi με έναν νέο τρόπο σύνδεσης, οφείλει να ρίξει αισθητά τις τιμές.

liberal.gr