Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017

Πρώτα πακέτα υπερυψηλών ταχυτήτων στο Internet


Ξεκίνησε η εποχή του Διαδικτύου υπερυψηλών ταχυτήτων στην Ελλάδα. Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ενέκρινε τα τιμολόγια χονδρικής για τη μεταπώληση των συνδέσεων μέσω οπτικών ινών, ενώ δύο εταιρείες χθες ανακοίνωσαν την τιμολογιακή πολιτική τους. Πρόκειται για τον ΟΤΕ και την Wind, που ανακοίνωσαν τις πρώτες ευρυζωνικές συνδέσεις με ταχύτητες 100 Mbps και 200 Μbps.

Συγκεκριμένα, ο ΟΤΕ προσφέρει για οικιακούς χρήστες τα δύο πακέτα στην τιμή των 49,50, για τη σύνδεση των 100/10 Mbps ευρώ, και 59,50 ευρώ για τη σύνδεση 200/20 Mbps. Παράλληλα, προσφέρει στον πελάτη της σύνδεσης απεριόριστα εθνική τηλεφωνία και 480 λεπτά προς κινητά και διεθνή τηλεφωνία. Για τις επιχειρήσεις, τα πακέτα των 100/10 Mbps ξεκινούν από 58,50 ευρώ και φθάνουν ανάλογα με το πακέτο τα 79,50 ευρώ.
Η Wind ακολουθεί ακόμη πιο επιθετική πολιτική και προσφέρει σύνδεση των 100/10 Mbps στην τιμή γνωριμίας των 42 ευρώ και τη σύνδεση των 200/20 Mbps στα 62 ευρώ. Στην πρώτη περίπτωση, ο πελάτης λαμβάνει επιπλέον απεριόριστες κλήσεις σε εθνικά σταθερά τηλέφωνα και 1.500 λεπτά προς κινητά Wind και 300 λεπτά προς τα υπόλοιπα εθνικά κινητά. Στη δεύτερη περίπτωση, ο χρήστης λαμβάνει αντί των 300 λεπτών, 1.500 λεπτά προς όλα τα εθνικά κινητά.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Wind, οι υπηρεσίες των υπερυψηλών ευρυζωνικών συνδέσεων είναι εν δυνάμει διαθέσιμες σε 800.000 νοικοκυριά, δηλαδή περίπου στο 23% των νοικοκυριών της χώρας. Σημειώνεται ότι στόχος είναι, βάσει της Ατζέντας 2020, ταχύτητες άνω των 100 Mbps να προσφερθούν σε πάνω από το 50% των νοικοκυριών της χώρας.
Οι υπερυψηλές ταχύτητες είναι διαθέσιμες κυρίως στην Αθήνα μέσω του δικτύου ΟΤΕ και δευτερευόντως στην Καλαμάτα μέσω της Wind. Η τελευταία μάλιστα αναφέρει ότι είναι διαθέσιμες υπηρεσίες και μέσω τεχνολογίας FTTH, δηλαδή αποκλειστικά μέσω οπτικής ίνας, αλλά προς το παρόν δεν θα προσφέρει υψηλότερες ταχύτητες από τα 200 Mbps. Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή σταθερής τηλεφωνίας της Wind Αντώνη Τζωρτζακάκη, στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να προσφερθούν υψηλότερες ταχύτητες.
Η παροχή των προαναφερόμενων υπηρεσιών κατέστη εφικτή μετά την έγκριση των τιμολογίων χονδρικής από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών (ΕΕΤΤ). Η ρυθμιστική αρχή την περασμένη Πέμπτη ενέκρινε τα τιμολόγια χονδρικής, έτσι ώστε να μη δεσμεύεται ο καταναλωτής, ανάλογα με τον κατασκευαστή του δικτύου στην περιοχή του. Μπορεί να απευθύνεται σε οποιονδήποτε πάροχο, ανεξαρτήτως του κατασκευαστή του δικτύου. Μάλιστα, η ΕΕΤΤ φρόντισε να επιβάλει μάλλον χαμηλές χονδρικές χρεώσεις, έτσι ώστε να παραμείνει χαμηλά το κόστος μεταπώλησης μιας γραμμής και επίσης να φθάνει στην αγορά με χαμηλή χρέωση.
kathimerini