Παρασκευή 20 Οκτωβρίου 2017

Βήμα για την αποίκιση της Σελήνης: Εντόπισαν σπηλιά 50 χιλιομέτρων


Ως βάση για αστροναύτες και τον εξοπλισμό τους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σπηλιά μήκους 50 χλμ και πλάτους 100 μέτρων, που ανακαλύφθηκε στο φεγγάρι από την Ιαπωνία


Η συγκεκριμένη ανακάλυψη, που έγινε από διαστημικό σκάφος-ιχνηλάτη, έρχεται την ώρα που αρκετές χώρες προσπαθούν να βαδίσουν στα χνάρια των ΗΠΑ, στέλνοντας επανδρωμένες αποστολές στο φεγγάρι.
Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανίχνευσης με ραντάρ, το οποίο μπορεί να ερευνήσει υπόγειες δομές, το σκάφος εντόπισε αρχικά ένα άνοιγμα πλάτους 50 μέτρων και βάθους 50 μέτρων, δημιουργώντας υπόνοιες ότι η κοιλότητα θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Την τρέχουσα εβδομάδα, η Υπηρεσία Αεροδιαστημικών Ερευνών της Ιαπωνίας (Jaxa)επιβεβαίωσε την ύπαρξη σπηλιάς, αφού είχε προηγηθεί έρευνα με ραδιοκύματα.
Η σπηλιά, μήκους 50 χιλιομέτρων και πλάτους 100 μέτρων, φαίνεται να είναι δομικά γερή και τα πετρώματα της μπορεί να περιέχουν πάγο ή νερό, που θα μπορούσε να μετατραπεί σε καύσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έστειλε το σκάφος.
Η Jaxa εκτιμά ότι το σπήλαιο, που βρίσκεται από μερικές δεκάδες έως 200 μέτρα κάτω από την ηφαιστειακή περιοχή Μάριους Χιλς, είναι μια σήραγγα λάβας, η οποία δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από περίπου 3,5 δισ. έτη.
"Γνωρίζαμε γι' αυτά τα σημεία που θεωρούνταν σήραγγες λάβας...αλλά η ύπαρξή τους δεν είχε επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα", δήλωσε ο Γιουνίτσι Χαρουιάμα, ανώτερος ερευνητής της Jaxa.
Οι σήραγγες λάβας "θα μπορούσαν να είναι οι καλύτεροι υποψήφιοι χώροι για μελλοντικές σεληνιακές βάσεις λόγω των σταθερών συνθηκών θερμοκρασίας και της δυνατότητας προστασίας των ανθρώπων και των εξοπλισμών από μικρομετεωρίτες και την ακτινοβολία", ανέφερε ο Χαρουιάμα. Να σημειωθεί ότι ο μέσος όρος θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι 107 βαθμοί Κελσίου και της νύχτας -153.
Η ανακάλυψη αυτή θα λειτουργήσει ενισχυτικά στα σχέδια αρκετών χωρών να στείλουν αστροναύτες στο φεγγάρι, σχεδόν μισό αιώνα μετά την αποστολή του Apollo 11.
Η Jaxa ανακοίνωσε πρόσφατα ότι σκοπεύει να στείλει για πρώτη φορά Ιάπωνα αστροναύτη στο φεγγάρι γύρω στο 2030, πιθανότατα ως μέλος μιας διεθνούς αποστολής.
Άλλη ένδειξη ότι η "μάχη" για υπεροχή στο διάστημα ΗΠΑ-Σοβιετικής Ένωσης έχει αντικατασταθεί από την Ασία, είναι ότι η Κίνα έχει γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να πραγματοποιήσει την πρώτη επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι γύρω στο 2036 ως μέρος των φιλόδοξων προγραμμάτων για το φεγγάρι και την εξερεύνηση του Άρη. Πέρσι ανέφερε ότι σκοπεύει τελικά να δημιουργήσει αποικία εκεί.
Η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι ελπίζει να κατασκευάσει μια αποικία, αρχικά για τέσσερις ανθρώπους, στο φεγγάρι μέχρι το 2030. Να σημειωθεί ότι η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία και οι ΗΠΑ έχουν κάνει επιτυχημένες μη επανδρωμένες προσγειώσεις στο φεγγάρι, ωστόσο οι ΗΠΑ είναι η μοναδική χώρα που έχει στείλει ανθρώπους στην επιφάνεια της σελήνης.
Πηγή: Guardian,news247