Δευτέρα 27 Μαρτίου 2017

ΗΠΑ: Πρόγραμμα Η/Υ αναλύοντας δείγμα αίματος μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο πριν καν εμφανιστεί


Πρόγραμμα υπολογιστή που ανέπτυξαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ μπορεί να διαγνώσει αναλύοντας δείγμα αίματος από έναν ασθενή όχι μόνο αν υπάρχει καρκίνος αλλά και σε ποια περιοχή του σώματος έχει αναπτυχθεί, προτού καν εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα.
Το λογισμικό ανιχνεύει το καρκινικό DNA που κυκλοφορεί στο αίμα ενός ασθενούς και στη συνέχεια χρησιμοποιεί μια μεγάλη βάση δεδομένων από διαφορετικά είδη καρκίνων για να εκτιμήσει από ποιό σημείο του σώματος προέρχεται το DNA του καρκίνου. Κάθε όγκος, ανάλογα με το σημείο της προέλευσής του, αφήνει ένα διαφορετικό μοριακό «αποτύπωμα» και αυτό ακριβώς μπορεί να διακρίνει ο υπολογιστής.

Το γενετικό υλικό από τα κύτταρα του όγκου καταλήγει στην κυκλοφορία του αίματος από τα πρώτα κιόλας στάδια του καρκίνου, συνεπώς η νέα μέθοδος επιτρέπει την έγκαιρη διάγνωση της νόσου. Εκτιμάται ότι περίπου στο 90% των περιπτώσεων καρκίνου, αν η διάγνωση γίνει έγκαιρα, ο ασθενής θα ζήσει τουλάχιστον πέντε ακόμη χρόνια, ποσοστό που πέφτει στο 15% για τις διαγνώσεις με καθυστέρηση.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Τζάσμιν Τσου του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος 'Αντζελες (UCLA), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας "Genome Biology", δοκίμασαν το πρόγραμμα του υπολογιστή με την ονομασία CancerLocator σε δείγματα αίματος από 29 ασθενείς με καρκίνο του ήπατος, 12 με καρκίνο των πνευμόνων και πέντε με καρκίνο του μαστού.
Το νέο πρόγραμμα είχε ποσοστό επιτυχίας γύρω στο 80% στις διαγνώσεις, ενώ έδωσε ψευδώς θετικό αποτέλεσμα σε ποσοστό κάτω του 1%.
«Η μη επεμβατική διάγνωση του καρκίνου είναι σημαντική, καθώς όσο νωρίτερα διαγιγνώσκεται ο καρκίνος, τόσο αυξάνουν οι πιθανότητες του ασθενούς να καταπολεμήσει τη νόσο», δήλωσε η δρ Τσου. Όπως είπε, η νέα τεχνική βρίσκεται ακόμη στα σπάργανα, αλλά τα δυνητικά οφέλη για τους ασθενείς είναι τεράστια.