Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

Δέκα πράγματα που μάθαμε από τη NASA για τη... ζωή εκεί έξω



Μετά την ανακάλυψη επτά εξωπλανητών στο μέγεθος της Γης - Πόσο μακριά βρίσκονται, αν υπάρχει νερό και ενδείξεις εξωγήινης ζωής

Αστρονόμοι ανακάλυψαν επτά πλανήτες στο μέγεθος της Γης γύρω από ένα νανοάστρο 39 έτη φωτός από τον πλανήτη μας και τρεις εξ αυτών θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή.

Η NASA προχώρησε σε συνέντευξη Τύπου για να ανακοινώσει την μεγάλη ανακάλυψή της για τους πλανήτες που βρίσκονται στο ψυχρό νανοάστρο γνωστό ως TRAPPIST-1, στον Αστερισμό του Υδροχόου.




«Αυτή η ανακάλυψη θα μπορούσε να αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ για την εύρεση κατοικήσιμου περιβάλλοντος, τόπων ευνοϊκών για ζωή», ανέφερε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διοικητής της διεύθυνσης αποστολών της NASA στην Ουάσιγκτον. 

«Το να απαντήσουμε στην ερώτηση "είμαστε μόνοι στο σύμπαν;" αποτελεί προτεραιότητα για την επιστήμη και ανακαλύπτοντας τόσους πλανήτες που είναι κατοικήσιμοι για πρώτη φορά είναι ένα αξιοσημείωτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.



Αυτά είναι τα δέκα σημαντικότερα και πιο πράγματα που μάθαμε για τους νέους αυτούς κόσμους

1. Πόσο μακριά βρίσκονται;
Σε συμπαντικούς όρους, αυτοί οι πλανήτες είναι πολύ κοντά στη Γη, με μόνο 39 έτη φωτός να μας χωρίζουν. Βέβαια, θα χρειαζόταν για έναν συμβατικό γήινο πύραυλο περίπου 44 εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει εκεί, κάτι που αποκλείει οποιαδήποτε επίσκεψη στο άμεσο μέλλον.

2. Πόσο διαρκεί το κάθε έτος εκεί;
Ενώ στη Γη το έτος διαρκεί 365 ημέρες, οι πλανήτες του TRAPPIST-1 ολοκληρώνουν την τροχιά του άστρου τους πολύ πιο γρήγορα: Μόλις 1,5 ημέρα ο πιο κοντινός πλανήτης και 20 ημέρες ο πιο μακρινός.




3. Πώς αλληλεπιδρούν οι πλανήτες με το άστρο τους;
Η Γη περιστρέφεται κατά την τροχιά της γύρω από τον Ήλιο, δημιουργώντας τις ημέρες και τις νύχτες. Όμως αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση των πλανητών του TRAPPIST-1. Η μια πλευρά, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, κοιτάζει προς το αστέρι μόνιμα, ενώ η άλλη πλευρά είναι καταδικασμένη σε μια αιώνια, παγωμένη νύχτα.

4. Υπάρχει νερό;
Παρόλο που θα μπορούσε να υπάρχει νερό σε κάποιους από τους πλανήτες που ανακαλύφθηκαν, δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί καθώς βρίσκονται πολύ μακριά. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι από εδώ και πέρα θα χρειαστεί πολλή παρακολούθηση και παρατήρηση ώστε να εξακριβωθεί αν κάποιος από τους πλανήτες διαθέτει ατμόσφαιρα ικανή να υποστηρίξει την ύπαρξη νερού και ζωής στην επιφάνειά του.



5. Διαθέτουν κάποια Σελήνη όπως τη δική μας;
Καμία Σελήνη δεν φαίνεται να έχει εντοπιστεί σε τροχιά γύρω από τους πλανήτες. Όμως βρίσκονται αρκετά κοντά ο ένας στον άλλον, τόσο ώστε αν κάποιος έχει νερό στην επιφάνειά του, οι άλλοι πλανήτες του συστήματος θα προκαλούσαν παλίρροιες, όπως συμβαίνει στους δικούς μας ωκεανούς.

6. Ποια είναι η θερμοκρασία στην επιφάνεια αυτών των πλανητών;
Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των έξι εσωτερικών πλανητών κυμαίνεται από 0-100 βαθμούς και τρεις εξ αυτών θα μπορούσαν να φιλοξενούν ζωή. 




7. Η βρετανική τεχνολογία άνοιξε τον δρόμο για την ανακάλυψη
Ένα βρετανικό τηλεσκόπιο έπαιξε μεγάλο ρόλο στην ανακάλυψη των πλανητών. Η ρομποτική συσκευή που βρίσκεται στα Κανάρια Νησιά, και τη χειρίζονταν από το Πανεπιστήμιο John Moores του Λίβερπουλ, ήταν καθοριστική για το πρόγραμμα. Ήταν ένα από τα αρκετά γήινα όργανα που υποστήριζαν την παρατήρηση από το τηλεσκόπιο Spitzer της NASA που βρίσκεται σε τροχιά.







8. Πόσο αρχαίο είναι το ηλιακό σύστημα τους σε σχέση με το δικό μας;
Το ανακαλυφθέν σύστημα θα μπορούσε να είναι 500 εκατ. ετών, μόλις το 1/10 από τον 4,5 δισ. ετών Ήλιο μας.

9. Υπάρχει εξωγήινη ζωή;
Υπάρχει μια πιθανότητα ύπαρξης εξελιγμένου πολιτισμού στον TRAPPIST-1, όμως προς το παρόν είναι μόνο εικασίες. Η Sara Seager, καθηγήτρια πλανητικής επιστήμης και Φυσικής στο ΜΙΤ είπε: «Μπορεί αυτή τη στιγμή να δίνουν εκεί συνέντευξη Τύπου και να αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν τρεις πλανήτες κατοικήσιμοι στο ηλιακό σύστημα μας: η Γη, η Αφροδίτη και ο Άρης».

10. Τι ακολουθεί τώρα;
Το τηλεσκόπιο Hubble αναλαμβάνει δράση ώστε να μελετήσει τις ατμόσφαιρες των πλανητών του TRAPPIST-1 και ήδη ξεκίνησε προκαταρκτικές έρευνες.


protothema