Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Μούδιασμα στα άκρα: Ποιες σοβαρές παθήσεις μπορεί να κρύβει




Οι αισθήσεις μεταφέρονται στον εγκέφαλο μέσω νευρώνων που υπάρχουν στο νωτιαίο μυελό. Αν η παροχή αίματος στα νεύρα είναι περιορισμένη ή αν τα νεύρα έχουν κάποια άλλη βλάβη, αυτό μπορεί να παράγει την αίσθηση στα δάχτυλα των χεριών σας, σαν να είναι “μουδιασμένα”.

Δηλαδή, το μούδιασμα στα δάχτυλα του χεριού είναι μια ανώμαλη αίσθηση που προκαλείται από μια αλλαγή στην αισθητηριακή λειτουργία των νεύρων. Η μόνιμη ή σοβαρή απώλεια αίματος (ισχαιμία) μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη βλάβη των νεύρων. Τα νεύρα στα δάχτυλα μπορεί να καταστραφούν όταν η παροχή αίματος μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του διαβήτη.

Παθήσεις που συνδέονται με το μούδιασμα στα δάχτυλα
Τραύμα
Συμπίεση του περιφερικού νεύρου
Κρυοπάγημα
Ενδημική μορφή πολυνευρίτιδας
Διαβητική νευρική βλάβη
Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Νευραλγίες
Λύσσα από δάγκωμα μολυσμένου ζώου
Ριζοπάθεια
Περιφερική νευροπάθεια
Κακοήθης αναιμία
Έκθεση σε τοξίνες ή δηλητηρίαση
Χτύπημα
Νεκρωτική αγγειίτιδα
Σύνδρομο Guillain-Barre
Υποσιτισμός
Διάγνωση και θεραπεία
Δείτε το γιατρό σας εάν το μούδιασμα στα δάχτυλά σας δεν υποχωρεί ή αν συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως αδυναμία και πόνο. Μπορεί να απαιτηθεί ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό και φυσική εξέταση για μια σωστή διάγνωση. Πιθανές απαιτούμενες εξετάσεις περιλαμβάνουν:
Εξέταση ταχύτητας νευρικής αγωγιμότητας
Ηλεκτρομυογράφημα
Εξέταση ακτινογραφίας
Βιοψία νεύρου
Η θεραπεία θα εξαρτηθεί από την υποκείμενη αιτία και θα αποσκοπεί στην ανακούφιση από τα συμπτώματα. Φυσικοθεραπείες, εργοθεραπεία και διατατικές ασκήσεις μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων, εφόσον η υποκείμενη αιτία βρεθεί και θεραπευτεί.
vimaorthodoxias.gr