Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

USAF: Λειτουργία… ενός διαστημικού φράκτη! (vid.)


Τη δυνατότητα συνεχούς παρακολούθησης αντικειμένων στο διάστημα μέσω του συστήματος ραντάρ Space Fence («Διαστημικός Φράκτης») θα αποκτήσει σύντομα η Αεροπορία των ΗΠΑ, καθώς η Lockheed Martin κατασκευάζει στο New Jersey στην εγκατάσταση δοκιμαστικής λειτουργίας, που είναι αντιπροσωπευτική του επιχειρησιακού συστήματος που βρίσκεται υπό κατασκευή στην απομακρυσμένη ατόλη Kwajalein.
Η εγκατάσταση δοκιμαστικής λειτουργίας θα χρησιμοποιηθεί για την αρχική επικύρωση των επιδόσεων των μηχανών (hardware), του firmware (λογισμικό που είναι εγκατεστημένο σε μνήμες read only που μπορεί να αναβαθμιστεί ή επισκευαστεί εξ αποστάσεως) και του λογισμικού, που επιτρέπουν στον «Διαστημικό Φράκτη» να εντοπίζει, ιχνηλατεί και καταγράφει αντικείμενα σε τροχιά περισσότερες από 1,5 εκατομμύρια φορές την ημέρα, να προβλέπει και να αποτρέπει συγκρούσεις μεταξύ αντικειμένων στο διάστημα.

Επίσης, η εγκατάσταση δοκιμαστικής λειτουργίας θα επιτρέψει την εξαγωγή αρχικών διδαγμάτων σχετικά με την εγκατάσταση των επίγειων ραντάρ του συστήματος που λειτουργούν στη ζώνη συχνοτήτων S, την εκπαίδευση στη συντήρηση και την υποστήριξη και τη δοκιμή από τους μηχανικούς των διαδικασιών εξακρίβωσης.
Στη σχεδίαση του ραντάρ του συστήματος Space Fence η Lockheed Martin χρησιμοποιεί τεχνολογία ολοκληρωμένων κυκλωμάτων MMIC (Monolithic Microwave Integrated Circuit) και ημιαγώγιμα υλικά τεχνολογίας νιτριδίου του γαλλίου (GaN: Gallium Nitride).
Υπενθυμίζεται, ότι η τεχνολογία GaN προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στα ραντάρ με κεραία ενεργού διάταξης φάσης, συμπεριλαμβανομένων της υψηλότερης πυκνότητας ισχύος, της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και της αυξημένης αξιοπιστίας σε σχέση με τις προγενέστερες τεχνολογίες.
Παράλληλα, όπως αναφέρθηκε, συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής του σταθμού του Space Fence σε έκταση 24,3 στρεμμάτων, στην ατόλη Kwajalein, που απέχει 2.100 μίλια από τη Honolulu, την πρωτεύουσα της Χαβάης.
Συγκεκριμένα, έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των θεμελίων του σταθμού με τη χρήση 3.440 κυβικών μέτρων οπλισμένου σκυροδέματος και έχει αρχίσει η κατασκευή των πλευρικών τοιχίων επί των οποίων θα τοποθετηθεί η διαπερατή από ζώνες ραδιοσυχνοτήτων φουσκωτή στέγη.
Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής το Space Fence θα υποβληθεί σε δοκιμές επικύρωσης της απόδοσης του προτού την απόκτηση της αρχικής επιχειρησιακής ετοιμότητας (IOC: Initial Operational Capability) περί τα τέλη του 2018.
defence-point