Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

Συναγερμός από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για τον ιό «Locky»


Την εμφάνιση του ιού «Locky» ανακοίνωσε η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προειδοποιώντας του χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών για τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσει.
Συναγερμός έχει σημάνει στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από την εμφάνιση του ιού «Locky», ο οποίος κατορθώνει να κλειδώνει τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και στη συνέχεια ζητά λύτρα σε bitcoin για να τους ξεκλειδώσει.

Το συγκεκριμένο κακόβουλο λογισμικό αποτελεί εξέλιξη προηγούμενων και μπορεί να επηρεάσει κάθε λειτουργικό σύστημα.Ο ιός αυτός «κολλάει» είτε από e-mail με επισυναπτόμενα αρχεία είτε μετά από επισκέψεις σε επισφαλείς ιστοσελίδες.
Το κακόβουλο λογισμικό μετά την εγκατάστασή του χρησιμοποιώντας ένα εξελιγμένο σύστημα κρυπτογράφησης, κρυπτογραφεί – κλειδώνει διαφόρους τύπους ψηφιακών αρχείων, (ενδεικτικά: *.doc, *.docx, *.xls, *.ppt, *.psd, *.pdf, *.eps, *.ai, *.cdr, *.jpg, etc.), που είναι αποθηκευμένα στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του χρήστη που έχει μολυνθεί από τον ιό, δίνοντας τους την κατάληξη «locky».
Στη συνέχεια εμφανίζεται μήνυμα για την καταβολή λύτρων με bitcoin προκειμένου να ξεκλειδωθεί ο υπολογιστής.
Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος καλεί τους χρήστες να μην πληρώνουν τα χρήματα που ζητούνται για το ξεκλείδωμα των αρχείων αλλά και να μην ανοίγονται links ή να μη γίνεται download συνημμένων αρχείων όπου δεν αναγνωρίζεται ο αποστολέας.
http://techit.gr/