Κυριακή, 27 Ιουλίου 2014

Αποκωδικοποίηση ψηφιακής φωνής του D-STAR ...

DSD 1.7 για Windows
Το DSD ρ’ιναι μια εφαρμογή που μπορεί να αποκωδικοποιήσει την ψηφιακή φωνή του D-STAR (και όχι μόνο) χρησιμοποιώντας ένα rtl-SDR dongle σαν δέκτη σε ένα υπολογιστή με Windows. Για να γίνει αυτό συνδέουμε τον υπολογιστή με τα Windows και τον δέκτη μέσω του φυσικού καλωδίου του ήχου (sound card) σε ένα δεύτερο υπολογιστή με λειτουργικό Linux και το πρόγραμμα DSD 1.7 (Digitalsound decoder).
To DSD υπάρχει και σαν εκτελέσιμο αρχείο στα Windows οπότε μας χρειάζεται τελικά ένας μόνο υπολογιστής. Σαν δέκτη μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εκτός από το rtl-SDR dongle, οποιονδήποτε άλλο ραδιοερασιτεχνικό πομποδέκτη που ακούει σε FM.

Τα βήματα που χρησιμοποιήθηκαν για το όλο εγχείρημα είναι αναλυτικά τα εξής:
Συνδέστε την ακουστική έξοδο του δέκτη σετην είσοδο του μικροφώνου του υπολογιστή σας. Αν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την έξοδο από τον πομποδέκτη που χρησιμοποιείται για packet 9600 (βύσμα ps2 6 ακίδων) ακόμα καλύτερα θα χρειαστεί όμως ενδεχομένως να ρυθμίσετε το gain της βαθμίδας είτε από τον πομποδέκτη η από τον υπολογιστή λίγο παραπάνω.
 1. Κατεβάστε το αρχείο Zip για dsd-1.7.0 από τις ιστοσελίδες της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και τα χρήσιμα αρχεία στην πρώτη σελίδα η από τον σύνδεσμο εδώ: http://www.raag.org/LH2UpLoads/ItemsContent/770/770.zip
2. Αποσυμπιέστε το σε ένα folder στον δίσκο σας πχ στο C:\DSD
3. Ανοίξτε ένα παράθυρο σε DOS από το start->run πληκτρολογήστεcmd και Enter η OK
4. Στο παράθυρο που έχει ανοίξει πληκτρολογήστε CD \DSD για να μεταφερθείτε στο subdirectory C:\DSD
5. Για την αποκωδικοποίηση του D-Star, πληκτρολογήστε: dsd -i/dev/dsp -o /dev/dsp -fd
^6. Μόλις υπάρξει δραστηριότητα στην συχνότητα που ακούτε θα δείτε τα header στην οθόνη και θα ακούσετε τον ήχο από την κάρτα ήχου.
Με την ίδια τεχνική μπορείτε να αποκωδικοποιήσετε και άλλα ψηφιακά πρωτόκολλά όπως για παράδειγμα το DMRMOTOTRBO,P25, C4FM κιλπ.
Πληκτρολογήστε dsd –help για να δείτε τις δυνατότητες.
 XRF073 Ο Ελληνικός πςιραματικός Dstar reflectorhttp://raag.telecom.ntua.gr/